Putini liitlane valiti ülekaalukalt Moskva linnapeaks tagasi (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Sobjanin.
Sergei Sobjanin. Foto: Artyom Geodakyan/TASS/Scanpix

Vene presidendi Vladimir Putini lähedane liitlane Sergei Sobjanin valiti eile ülekaaluka häälteenamusega tagasi Moskva linnapeaks, teatasid valimisametnikud täna. Valimisi varjutasid protestid pensionireformi vastu.

Sobjanin, kes on Moskva linnapea alates 2010. aastast, kogus pealinnas 70,02 protsenti häältest, teatas Moskva valimiskomisjon. 

Sobjanini legitiimsust vähendavad ilmselt madal valimisaktiivsus ja asjaolu, et valimiskomisjon oli eelnevalt diskvalifitseerinud kõik tõsiseltvõetavad vastaskandidaadid. Valimistel osales 30,8 protsenti registreeritud valijatest.

2013. aastal pääses Sobjanin napilt valimiste minekust teise vooru, kogudes 51,4 protsenti häältest. Tema vastaskandidaati opositsiooniliidrit Aleksei Navalnõid toetas 2013. aastal enam kui veerand Moskva valijaist. Vahetult enne seekordseid valimisi mõistis Moskva kohus Navalnõile loata meeleavalduse korraldamise eest 30-päevase aresti.

Üleriigiliselt võitis valitsev Ühtne Venemaa kuberneride ja duumasaadikute valimised ka teistes suuremates linnades.

Valimispäeva varjutasid ülemaalised meeleavaldused pensionireformi vastu. Politsei vahistas kümnetes linnades 1018 meeleavaldajat, suurimad kinnipidamised leidsid aset Peterburis ja Jekaterinburgis.

Keskvalimiskomisjoni juht Ella Pamfilova väitis täna, et valimisi iseloomustas konkurents ja osa tulemustest olid ootamatud.

Ella Pamfilova.
Ella Pamfilova. Foto: Vitaliy Belousov / Sputnik / Scanpix

«Üldisest skeptitsismist hoolimata olime tegelikult tunnistajaks konkurentsiga valimisprotsessile, mis andis paiguti ootamatuid tulemusi,» väitis Pamfilova, tuues näiteks, et Jakutski linnapeaks valiti üllatuslikult Venemaa Taassünni partei kandidaat Sardana Aksentjejeva.

«Valimiskomisjonid töötasid sujuvalt ning ranges vastavuses föderaal- ja regionaalseadustega,» arvas ta.

Valimiskomisjoni juht lisas, et Primorje ja Habarovski krais, Hakkasia vabariigis ning Vladimiri oblastis lähevad kubernerivalimised teise vooru. Keskvalimiskomisjon teatas, et soovitab neljas piirkonnas, kus ükski kandidaat ei saavutanud avavoorus absoluutset enamust, korraldada teine valimisvoor 23. septembril.

«Jutt on neljast piirkonnas, kus korraldatakse teine voor. Soovitame tungivalt korraldada need ühel päeval, 23. septembril,» ütles Pamfilova.

Vene president Vladimir Putin rõhutas valimistulemusi kommenteerides, et teise valimisvooru korraldamine on normaalne nähtus. «Teatud piirkondades, sealhulgas Kaug-Idas, korraldatakse teine valimisvoor. See on asjade normaalne kulg,» ütles Putin Vladivostokis riiginõukogu istungil. President väitis, et tõsiseid rikkumisi valimiste käigus ei täheldatud.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles