Jaapan tahab rahulepingut Venemaaga (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shinzo Abe (vasakul) ja Vladimir Putin.
Shinzo Abe (vasakul) ja Vladimir Putin. Foto: Dmitri Lovetsky / AP / Scanpix

Jaapani peaminister Shinzo Abe ütles tänasel kohtumisel Venemaa presidendi Vladimir Putiniga, et on valmis arutama majandust, rahvusvahelisi probleeme ja rahulepingu sõlmimist.

«Soovin täna ausat mõttevahetust kahepoolsete eesmärkide, sealhulgas majanduse, ning ka rahvusvaheliste eesmärkide üle. Tahaksin rääkida ka meie ajaloolisest missioonist, rahulepingu sõlmimisest,» ütles Abe.

Shinzo Abe.
Shinzo Abe. Foto: Dmitri Lovetsky / AP / Scanpix

«Meie kahepoolsed suhted arenevad. Meie eelmisest kohtumisest on möödunud vaid kolm kuud, kuid meie kokkuleppeid on üksteise järel ellu viidud, näiteks kahepoolsed konsultatsioonid kaitse- ja välisministeeriumite vahel,» lausus Jaapani peaminister. 

Abe mainis ka Jaapani-Vene kokkulepet, mis lubab Jaapani kodanikel külastada Kuriili saari, et käia oma sugulaste haudadel.

Putin ütles, et ootab kohtumiselt tõuget kahepoolsete suhete edenemisele. «Meie riikidel on kestlik suhe, meie kaitseagentuurid on sõlminud esmakordselt kontaktid ning ka teistes valdkondades suhted arenevad,» ütles Vene riigipea, «Olen veendunud, et tänane kohtumine tuleb meie suhetele kasuks.»

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: Dmitri Lovetsky / AP/ Scanpix

Putini sõnul oleks naiivne eeldada, et Venemaa ja Jaapan lahendavad rahulepingu küsimuse viivitamatult, kuid Moskva on valmis otsima lahendusi, mis oleksid vastuvõetavad mõlemale riigile. 

«Mõistagi käsitlesime kõnelustel ka rahulepingu küsimust. Seda on arutatud aastakümneid ja oleks naiivne eeldada, et see laheneb üleöö. Kuid me oleme valmis otsima lahendusi, mis oleks vastuvõetavad nii Venemaale kui ka Jaapanile ning mida aktsepteeriksid mõlema riigi elanikud,» ütles Putin.

Vene president lisas, et kohtumisel oli kõne all majandus- ja kaubandussidemete arendamine ja koostöö investeeringute alal. «Tänane kohtumine toimus asjalikus ja konstruktiivses õhkkonnas. Arutasime kahepoolsete suhete põhiküsimusi ning keskendusime kaubavahetuse, majandussidemete ja investeerimisalase koostöö edendamisele,» sõnas Putin.

Rahuleping puudub

Nõukogude Liit hõivas Kuriili saared Teise maailmasõja lõpupäevil ja saatis seal elanud 17 000 jaapanlast Hokkaido saarele.

Kuriilide tüli tõttu ei ole riigid allkirjastanud tänini Teise maailmasõja ametlikku lõppu tähistavat rahulepingut.

Jaapan püüab panna Kuriili saartel käima ühised äriprojektid, et nii territoriaalvaidluste lahendamisele kaasa aidata. Venemaa on huvitatud investeeringutest Kaug-Idas. Putini sõnul leppis ta Abega kokku korraldada järjekorras kolmanda Jaapani ärimissiooni lähetamine Kurilidele.

Vene ja Jaapani liider kohtuvad Vladivostokis, kus leiab 11.-13. septembrini aset Ida majandusfoorum.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles