USA valmistub võimsa orkaani saabumiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Satelliidipilt Florence'ist.
Satelliidipilt Florence'ist. Foto: Handout / Reuters / Scanpix

USA idarannikule lähenev orkaan Florence tugevnes esmaspäeval neljanda kategooria orkaaniks ning püsib ohtlikuna neljapäevani.

Täna hommikul asus Florence'i kese 1005 kilomeetrit Bermudast kagus ning homme liigub orkaan prognoosi kohaselt üle Atlandi ookeani edelaosa Bermuda ja Bahama saarte vahel ning jõuab neljapäeval USA kagurannikule.

Kui varem teatas riiklik orkaanikeskus (NHC), et Florence tugevnes kolmanda kategooria orkaaniks, siis hiljem teatati, et orkaan on tugevnenud neljanda kategooria orkaaniks. Keskuse teatel on orkaani maksimaalne tuultekiirus tõusnud 54 meetrini seksundis. «Florence peaks püsima äärmiselt ohtliku orkaanina neljapäeva ööni vastu reedet,» teatas keskus.

Prognoosi kohaselt avaldab torm mõju kogu USA idarannikule Floridast New Jerseyni, kõige rängemini tabab orkaan arvatavasti Põhja- ja Lõuna-Carolinat ning Virginiat, kus on välja kuulutatud eriolukord.

Läheneva orkaani teelt evakueeritakse pea miljon inimest, teatasid esmaspäeval võimuesindajad. Lõuna-Carolina kuberner Henry McMaster andis osariigi idaranniku elanikele kohustusliku evakueerimiskäsu. «Tegemist on väga ohtliku orkaaniga,» ütles McMaster pressikonverentsil. «Me ei taha riskida ühegi Lõuna-Carolina kodaniku eluga,» lisas kuberner.

Virginia kuberner Ralph Northam ütles, et Florence´ist võib saada kõige katastroofilisem aastakümnete jooksul osariiki tabanud orkaan, mis toob kaasa ulatuslikud üleujutused sisemaal ja elektrikatkestused.

USA sõjalaevastik on andnud Virginias Hampton Roadsi baasis laevadele korralduse merele minna, kuna prognoositav tuul ja tõusulaine on liiga tugevad, et laevad neile sadamas vastu peaksid.

Florence´ile järgneb Atlandi orkaanihooaja kõrgperioodil kaks ida-läänesuunalist orkaani, Helene ja Isaac. Helene asub praegu umbes 500 kilomeetri kaugusel Roheneemesaartest läänes ja liigub järgmistel päevadel loodesse. Orkaan Isaac, mis tugevnes eile õhtul orkaanihooaja viiendaks orkaaniks, suundub läände Kariibi mere poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles