USA toetatud SDF alustas Süürias pealetungi ISISe kontrollitavale linnale (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SDFi liikmed selle aasta mais Deir Ezzoris.
SDFi liikmed selle aasta mais Deir Ezzoris. Foto: Delil Souleiman / AFP / Scanpix

USA toetatud võitlejad alustasid täna Ida-Süürias pealetungi alale, mida kontrollib endiselt äärmusrühmitus Islamiriik (ISIS).

Kurdi ja araabia võitlejaid koondavad Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF) lähenevad mitmendat kuud Süüria idaosas Deir Ezzori provintsis asuvale Hajini linnale. Täna alustasid nad pealetungi ISISe kontrollitud linna hõivamiseks. SDFi üksused toetuvad lahingus ulatuslikult suurtükitulele ja USA juhitud koalitsiooni õhulöökidele.

Ühe SDFi komandöri sõnul on lahingus hukkunud vähemalt 15 ISISe võitlejat. Vabaühenduse Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus andmeil on surma saanud vähemalt 17 ISISe võitlejat.

Ühendus lisas, et SDF tugevdas oma positsioone linna lähistel ning koondas sinna võitlejaid ja varustust mitu nädalat.

SDFi võitlejad.
SDFi võitlejad. Foto: RODI SAID / REUTERS / Scanpix

«Operatsioon lõpetada Daeshi kohalolek selles kohas algas täna, kui toimusid SDFi ja koalitsiooni viimaste kuude kõige ulatuslikumad õhulöögid, suurtüki- ja maaväe rünnakud,» ütles keskuse juht Rami Abdel Rahman.

Tema sõnul tungis SDF Hajini loodeosa äärealadele ja hõivas selle. Lisaks avas SDF humanitaarkoridori, et tsiviilelanikud saaksid linnast põgeneda. ISIS kontrollib osa Deir Ezzorist ning alasid ka Süüria lõunaosas.

Koalitsiooni pressiesindaja Sean Ryan ütles täna uudisteagentuurile AFP, et ISIS kontrollib Iraagi-Süüria piiril asuvas Eufrati orus jätkuvalt tuhandet ruutkilomeetrit.

«Eesseisvate väljakutsete seas on raske lahing ning kuna ISIS kasutab ka miine, siis kujuneb lahing oodatust aeglasemaks,» lisas ta. Koalitsiooni sõdurid ei osale SDF-i võitlejate kõrval üheski suures maapealses edasiliikumises, rõhutas Ryan. Tema sõnul arvab koalitsioon, et Hajinis võib veel olla ka mõni ISISe kõrge liige.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles