Boris Johnson kritiseeris taas peaministrit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boris Johnson (vasakul) ja Theresa May.
Boris Johnson (vasakul) ja Theresa May. Foto: Thierry Charlier / AP / Scanpix

Briti endine välisminister Boris Johnson korraldas täna uue rünnaku peaminister Theresa May vastu. Kasvavad kuuldused, et Johnson valmistub Brexiti-pingete kasvades taotlema valitsevate konservatiivide juhirolli.

Johnson kutsus iganädalases kolumnis ajalehes Daily Telegraph Mayd andma Suurbritannia majandusele Brexiti järel hoogu, kohustudes mitte tõstma makse ega kehtestama uusi ning öeldes, et May peaks järgmina USA presidendi Donald Trumpi eeskuju.

«Konservatiivsel valitsusel on aeg näidata, kuidas Brexiti-järgne Suurbritannia saab olla õnnelik ja dünaamiline majandus,» kirjutas eksvälisminister. Daily Telegraph märkis kommentaaris, et Johnsoni kirjutis ei vähenda spekulatsioone, et ta valmistub tegema katset konservatiivide liidrikohta üle võtta.

Johnson lahkus valitsusest juulis seoses May plaaniga säilitada ka pärast Brexitit ELiga tihedad kaubandussidemed. Samuti plaani tõttu tagasi astunud endine Brexiti nooremminister Steve Baker hoiatas, et konservatiive ootab katastroofiline lõhe, kui May plaanist ei tagane.

Peaministri kõneisik ütles täna, et niinimetatud Chequersi plaan on ainus, kuna selle vastased ei ole alternatiive esitanud.

Eile kirjutas Johnson ajalehes Mail on Sunday, et valitsuse strateegia on pannud Briti valitsusele ümber pommivöö ning andnud Brüsselile detonaatori. Eksvälisminister kritiseeris peaministri kava ka eelmise esmaspäeva Daily Telegraphi kolumnis.

Suurbritannia lahkub EList märtsis, kuid lahkumisleppe kõnelused takerdusid lahkhelide tõttu May valitsuses. Ministrid olid eri meelt selles, kui tihe peaks olema ELi ja Briti majandussuhe pärast Brexitit.

Juulis otsustasid ministrid peaministri maaresidentsis Chequersis, et Ühendkuningriik joondub ELi reeglitega, kui Suurbritannia saab blokiga vabalt kaubitseda. Otsusega polnud nõus Brexiti käremeelseimad toetajad ning Johnson astus välisministri kohalt tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles