Põhja-Korea liider pakkus Trumpile uut kohtumist (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: NICHOLAS KAMM / AFP/Scanpix

Põhja-Korea liider Kim Jong-un pakkus USA presidendile teist kohtumist, teatas esmaspäeval Valge Maja.

Presidendi esindajate kinnitusel on alustatud juba selle organiseerimisega.

Valge Maja eestkõneleja Sarah Sandersi täpsustuse kohaselt pakuti kohtumist kirjas, mille Kim Trumpile saatis. Sandersi info kohaselt oli kiri väga soe ja positiivne ning näitas, et Põhja-Korea on endiselt pühendunud Korea poolsaare tuumarelvavabaks muutmisele.

Hiina kõrge parteiametnik Li Zhanshu avaldas esmaspäevasel kohtumisel Põhja- Korea liidriga lootust Põhja- Korea ja USA Singapuri kokkuleppe elluviimiseks. Uudisteagentuuri Xinhua teatel ütles Li, kes esindas Hiina president Xi Jinpingi Põhja- Korea rajamise 70. aastapäevale pühendatud sõjaväeparaadil, et Hiina eesmärk on Korea poolsaare tuumavabadus.

"Hindame kõrgelt Põhja - Korea pingutusi regionaalse rahu ja stabiilsuse nimel," ütles Hiina kompartei tähtsuselt kolmas mees Li, avaldades lootust, et Põhja-Korea ja USA viivad ellu Kimi ja USA presidendi juunikuisel Singapuri tippkohtumisel kokkulepitu.

Kim ütles, et  Põhja-Korea peab kinni tippkohtumisel saavutatud konsensusest ja "on astunud samme, millele USA peaks vastama omapoolsete tegudega, et ühiselt edendada Korea poolsaare küsimuse poliitilist lahendamist".

Pyongyangis korraldati esmaspäeval tõrvikuvaatemäng, millega tähistati Põhja - Korea 70. sünnipäeva. Tunni kestnud vaatemäng viidi läbi riigi rajaja Kim Il-sungi väljakul. Pühapäeval korraldati Pyongyangis tähtpäeva puhul suurejooneline sõjaväeparaad, millel stalinistlik riik ei näidanud mandritevahelisi rakette, mille vastu on suunatud arvukad rahvusvahelised sanktsioonid.

Kim pälvis selle eest USA presidendi Donald Trumpi tunnustuse.

"See on väga suur ja väga positiivne avaldus Põhja-Korealt. Tänan sind, esimees Kim. Me mõlemad tõestame, et kõik eksisid!" säutsus Trump Twitteris.

Põhja- Korea ehk ametliku nimega Korea Rahvademokraatlik Vabariik (KRDV) kuulutati välja 1948. aasta 9. septembril Nõukogude Liidu okupatsioonitsoonis. USA ja NL olid jaganud  Korea poolsaare okupatsioonitsoonideks pärast poolsaart okupeerinud Jaapani alistumist Teises maailmasõjas 1945. aasta augustis/septembris. Samal aastal kuulutati USA tsoonis välja Korea Vabariik ehk Lõuna- Korea.

Poolsaare lõhenemise kaheks riigiks kinnistas aastatel 1950-1953 kestnud ja relvarahuga lõppenud  Korea sõda.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles