Eritrea teatas piiri avamisest Etioopiaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eritrea president Isaias Afwerki (paremal) ja Etioopia peaminister Abiy Ahmed.
Eritrea president Isaias Afwerki (paremal) ja Etioopia peaminister Abiy Ahmed. Foto: TIKSA NEGERI / REUTERS / Scanpix

Eritrea teatas täna piiri avamisest Etioopiaga 20-aastase vaheaja järel.

Eritrea president Isaias Afwerki ja Etioopia peaminister Abiy Ahmed avasid Bure piiripunkti teetranspordi ühendamiseks ning avavad hiljem ka Serha-Zalambesa piiripunkti, teatas Eritrea informatsiooniminister Yemane Meskel Twitteris.

Valitsev Etioopia Revolutsiooniline Demokraatlik Rahvarinne (EPRDF) teatas juunis, et kiidab täies mahus heaks 1998.-2000. aasta piirisõja lõpetanud rahuleppe.

Mõlemad riigijuhid on sel aastal külastanud vastastikku teineteise pealinnu. Sellel nädalal taasavati Eritrea saatkond Addis Ababas, Etioopia pealinnas.

Etioopia ja Eritrea suhted olid külmad alates 1998.-2000. aasta piirisõjast, milles hukkus umbes 80 000 inimest. Vaen süvenes veelgi, kui Etioopia keeldus loovutamast Eritreale 2002. aasta kokkuleppe kohaselt kuuluvat territooriumi.

Kunagine Etioopia provints Eritrea, millele kuulus kogu riigi Punase mere rannajoon, hääletas 1993. referendumil iseseisvuse poolt, kuid sattus naaberriigiga piiri demarkeerimisega seotud tülide tõttu peagi sõjajalale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles