Vene rahvuskaardi ülem lubas Navalnõi hakklihaks tampida (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Zolotov.
Viktor Zolotov. Foto: AP/Scanpix

Venemaa rahvuskaardi ülem kindral Viktor Zolotov ütles, et sooviks opositsionäär Aleksei Navalnõi läbi peksta ja temast hakkliha teha. Zolotov töötas varasemalt president Vladimir Putini turvaülemana.

Zolotov vastas Youtube's avaldatud video teel Navalnõi korruptsioonivastase võitluse fondi poolt esitatud süüdistustele ja kasutas võimalust opositsionäär ka duellile kutsuda.

«Sa oled teinud minu kohta solvavaid ja laimavaid märkusi. Ohvitseride seas pole lihtsalt andestamine tavaks. Juba ammustest aegadest on lurjustel näod sisse pekstud ja neid duellidele kutsutud. Härra Navalnõi, keegi ei keela meil vähemalt osade nende traditsioonide taaselustamist, millega ma pean silmas väljakutset. Ma kutsun su duellile - poksiringis, judomatil, kus iganes. Ja ma luban, et teen sinust hea, mahlase hakkliha,» sõnas Zolotov.

Huvitaval kombel kohtus Zolotov Putiniga just võitluskunste harjutades. 1990ndatel aastatel palgati ta Peterburi linnapea Anatoli Sobtšaki ihukaitsjaks. Töö viis Zolotovi kokku ka aselinnapea Putiniga, kelle sparringupartneriks ta sai. Hiljem sai Zolotovist juba Putini ihukaitsja ja turvaülem.

Viktor Zolotov (vasakul) ja Vladimir Putin 2007. aastal. Toona teenis Zolotov presidendi turvaülemana.
Viktor Zolotov (vasakul) ja Vladimir Putin 2007. aastal. Toona teenis Zolotov presidendi turvaülemana. Foto: Dmitry Lovetsky / AP / Scanpix

Zolotov tunnistas videos, et Vene rahvuskaardis esineb korruptsiooni, aga rõhutas, et probleemiga tegeletakse.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov andis ajakirjanikele Zolotovi sõnavõtu kohta ka kommentaari ja sõnas: «Mõnikord võib häbematu laimu korral selle vastu igasuguste meetmetega võidelda - siis, kui häbematu laim pole midagi muud kui olemasolevate seaduste rikkumine. Loomulikult, parem oleks selline laimamine välja juurida.»

Peskov ei vastanud küsimusele, kas tema arvates on kõrge ametniku jaoks sobilik eraisikut avalikult läbipeksmisega ähvardada. Peskovi sõnul ei pea Kreml Zolotovi kommentaare Navalnõi vastu suunatud füüsiliseks ähvarduseks.

23. augustil avaldas Navalnõi korruptsioonivastase võitluse fond uurimisraporti, milles paljastati korruptsioon seoses Venemaa rahvuskaardi toiduhangetega. Leiti, et toiduainete hinnad kolmekordistusid, kui ainsana hakkas rahvuskaardile toitu pakkuma ettevõte, mille omanikuks on endine siseministeeriumi kõrge ametnik Boris Kantemirov.

2016. aastal Putini käsul loodud rahvuskaart pandi kokku just siseministeeriumi alluvuses tegutsenud töötajatest ja ministeeriumi rahade abil.

Navalnõi kannab hetkel 30-päevast vanglakaristust loata meeleavalduse korraldamise eest jaanuaris. Navalnõi karistus hoidis ta tänavatelt eemal eelmisel pühapäeval, mil tema toetajad korraldasid üleriigilised protestiaktsioonid valitsuse pensionireformi vastu.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles