Vene sõduritel võidakse keelata sotsiaalmeediasse postitamine (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veme sõdur õppustel.
Veme sõdur õppustel. Foto: Sergei Bobylev/TASS/Scanpix

Venemaa valitsus on parlamendile esitanud seaduseelnõu, mille kohaselt ei tohiks relvajõudude liikmed internetis jagada ühtegi detaili enda, oma teenistuskaaslaste ega sõjaväe kohta.

Eelnõu on esitatud riigiduumale, mille liikmed selle üle nüüd hääletama peavad. Keeld kehtiks fotodele, videotele ning GPS-andmetele. Selgituse kohaselt ootaks reegleid rikkunud sõdureid distsiplinaarkaristus. Palgasõdurid vabastataks sootuks teenistusest. Uute reeglite kehtestamise põhjusena on välja toodud hiljutised andmelekked.

Enne seda kui Moskva 2015. aastal oma vägede kohalolekust Süürias teatas, leidsid avalike andmetega töötavad projektid nagu Bellingcat ja Conflict Intelligence Team, et Vene väed on juba riiki viidud. Andmed saadi Vene sõjaväelaste, palgasõdurite ja nende sugulaste sotsiaalmeediakontodelt. Samade meetodite abil on uurijad jälginud Venemaa sõjategevust Ida-Ukrainas, kus Kreml endiselt Vene vägede kohalolu eitab.

Venemaa kaitseministeerium on juba praegu avaldanud sõduritele survet sotsiaalmeedia kasutamine lõpetada ning telefonidel GPS välja lülitada. Sõjaväeametnikud on kehtestanud ka piiranguid nutitelefonide kasutamisele ning sellele, mida sõdurite lähedased tohivad internetis jagada.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles