Läti ostab neli Black Hawk helikopterit (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA UH-60 Black Hawk helikopter Gruusias.
USA UH-60 Black Hawk helikopter Gruusias. Foto: David Mdzinarishvili / Reuters / Scanpix

Läti valitsus kiitis täna heaks USA-lt nelja Black Hawk helikopteri ostu, ütles kaitseministeerium BNS-ile.

Kopterid lähevad maksma 175 miljonit eurot ning vahetavad välja praegused sõjaväekopterid. Uued helikopterid UH-60M Black Hawk peaksid suurendama vägede liikuvust NATO idatiival. Esimese uue helikopteri saavad Läti relvajõud kätte 2021. aastal.

Indiaanlasest sõjapealiku Black Hawki järgi nime saanud Sikorsky UH-60M Black Hawk mitmeotstarbelised helikopterid on maailmas laialt kasutusel, nende tootmist alustati juba 1974. aastal, USA armee võttis Black Hawkid teenistusse 1979. aastal. Helikopteri tippkiiruseks on mõõdetud 357 kilomeetrit tunnis ning selle lennukaugusena on märgitud 2200 kilomeetrit. 

Black Hawk kopter Tallinna südalinna kohal USA asepresident Mike Pence visiidi eel.
Black Hawk kopter Tallinna südalinna kohal USA asepresident Mike Pence visiidi eel. Foto: Mihkel Maripuu / EESTI MEEDIA/SCANPIX BALTICS

Kopterit on lahingülesannete täitmiseks kasutatud mitmete sõjaliste konfliktide käigus, muu hulgas Iraagis, Afganistanis, Balkanil, Somaalias ja mitmetes Lähis-Ida kriisikolletes.

USA kõrval kasutavad Black Hawk koptereid paljude riikide relvajõud, mõne näitena võib välja tuua Austraalia, Jaapani, Iisraeli, Colombia, Lõuna-Korea, Slovakkia, Saudi Araabia, Rootsi ja Türgi. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles