Euroopa Parlament kiitis heaks vastuolulise autorikaitseseaduse (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Parlament
Euroopa Parlament Foto: EPA / Scanpix

Euroopa Parlament kiitis täna heaks vastuolulise autoriõiguse direktiivi muutmise ettepaneku, mis annab internetis sisutootjatele suuremad õiguseid selliste internethiidude nagu Google ja Facebook ees.

Direktiiv võeti vastu 438 poolt- ja 226 vastuhäälega, erapooletuks jäi 39 saadikut.

Juulis toimunud hääletusel Euroopa Parlament autorikaitse direktiivi muutmist heaks ei kiitnud ning alates sellest on osapooled lisanud paketti ulatuslikke muudatusi.

Vastuvõetud ettepanekus tehti mõningaid kompromisse selle osas, kuidas uudistetootjad saavad internetifirmadelt sisu linkimise eest tasu küsida, seejuures lõdvendati veidi ettepanekut, mille kohaselt olnuks platvormid nagu YouTube ja Facebook sunnitud filtreerima ja automaatselt kustutama sisu, mis rikub autoriõigusi.

«Euroopa Parlamendi otsus on tugev ja positiivne signaal ning oluline samm meie ühise eesmärgi poole kaasajastada autorikaitseseadusi Euroopa Liidus,» teatasid Euroopa Komisjoni volinikud Andrus Ansip ja Mariya Gabriel, kes reformiettepaneku tegid.

Hääletuse eel kutsus Prantsusmaa president Emmanuel Macron seadust fundamentaalseks võitluseks autoriõiguste üle

Seaduse eesmärgiks on tagada internetis sisutootjatele õiglane autoritasu, kuid ettepanekut laitsid häälekalt nii USA tehnoloogiahiiud kui ka internetivabaduse aktivistid, kelle hinnangul tähendab selle heakskiitmine olulisi piiranguid sõna- ja loominguvabadusele.

Seejuures on osad aktivistid hoiatanud, et selle vastuvõtmine tähendaks lõppu internetimeemidele. Samuti on hoiatatud, et direktiivi võidakse kuritarvitada poliitilise tsensuuri jaoks.

Seaduse poolt on olnud aga traditsioonilise meedia esindajad, kellele valmistab muret reklaamikäibe kadumine ja kaitstud sisu ebaõiglane levitamine kasutades sotsiaalmeedia platvorme nagu Facebook.

Tänane hääletus tähendab, et Euroopa Parlament saab hakata pidama direktiivi muutmise osas kõnelusi Euroopa Liidu Nõukoguga ja Euroopa Komisjoniga. Pärast kõnelusi pannakse asi uuesti hääletusele.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles