Merkel: riik peab olema valmis reageerima keemiarelvade kasutamisele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aprillikuine USA õhurünnak Süüria keemiarelvarajatistele.
Aprillikuine USA õhurünnak Süüria keemiarelvarajatistele. Foto: Hassan Ammar / AP / Scanpix

Saksamaa peab olema valmis reageerima, kui sõjatsoonides kasutatakse keemiarelvi, ütles kantsler Angela Merkel täna ilmse viitega Süüria konfliktile.

«Lihtsalt öeldes, me ei saa vaadata kõrvale, kui kuskil kasutatakse keemiarelvi ja rahvusvahelistest konventsioonidest ei peeta kinni, see ei saa olla vastus,» sõnas Merkel parlamendis.

Enamus sakslasi on vastu riigi osalemisele välisriikides lahingumissioonidel.

Merkel ei täpsustanud oma sõnu. Tema koalitsioonipartnerid sotsiaaldemokraadid on vastu igasugusele sekkumisele Süüria konflikti ja erakonna liider Andrea Nahles ütles täna selgesõnaliselt, et ei nõustu ühegi sekkumisega ilma ÜRO volitusteta.

«Ainult Julgeolekunõukogu või ÜRO Peaassamblee saavad anda rahvusvahelisele kogukonnale volitused rakendada sõjalisi samme,» ütles Nahles. «Seni, kuni seda ei juhtu, ei saa meie, sotsiaaldemokraadid, hääletada jõurakendamise poolt Süürias.»

Saksa sõjaväelaste saatmiseks välismissioonidele on vaja parlamendi heakskiitu.

Ajaleht Bild kirjutas esmaspäeval anonüümsetele allikatele viidates, et Saksa kaitseministeerium uurib võimalust teatud sekkumiseks tulevastes sõjalistes sammudes, kui Süüria valitsus peaks korraldama uusi keemiarünnakuid. Vastava palve olevat esitanud USA.

Merkeli kõneisik Steffen Seibert ütles esmaspäeval: «Saksa valitsus on loomulikult kontaktis oma partnerite ja liitlastega olukorra kohta Süürias.»

«Ei ole olnud ühtegi olukorda, kus oleks tulnud otsus langetada,» sõnas ta ja lisas, et ei kavatse spekuleerimises osaleda.

Saksamaa jäi kõrvale eelmistest USA-juhitud õhurünnakutest Süüriale, kuid väljendas neile toetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles