Orbán näppas Junckeri šõu (1)

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi debati vältel vahetasid staareuroskeptik Nigel Farage ja Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker teravusi, oli neil enne seda helgem hetk, kui oma viimase ELi üldolukorda puudutava kõne pidanud Juncker sai britilt kingituse.
Kuigi debati vältel vahetasid staareuroskeptik Nigel Farage ja Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker teravusi, oli neil enne seda helgem hetk, kui oma viimase ELi üldolukorda puudutava kõne pidanud Juncker sai britilt kingituse. Foto: FREDERICK FLORIN/AFP/Scanpix

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker alustas oma viimast kõnet olukorrast Euroopa Liidus (EL) verdtarretava ajaloomeenutusega sellest, kuidas 1913. aastal uskusid eurooplased end elavat püsivas rahuajastus ja juba järgmisel aastal algas Esimene maailmasõda.

«Ma ei räägi neist aegadest sellepärast, et usuksin, et oleme katastroofi serval. Vaid sellepärast, et Euroopa on rahu tagaja,» võttis Juncker seejärel pinget maha viitega ELi eksistentsi ühele põhjendusele: koostööd tehes kaob sajandeid vaenujalal olnud riikidel huvi omavahel sõdida.

Üldiselt kippus Junckeri etteaste aga jääma pigem leigeks. Et tema juhitaval Euroopa Komisjonil on veel umbes aasta aega tööd teha, on aeg kokkuvõteteks veel liiga varane. Et Juncker on teatanud ameti mahapanekust ja uute algatuste käivitamiseks eurosüsteemis on aasta liiga lühike, nappis tema kõnes värskeid mõtteid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles