Soul: Lõuna- ja Põhja-Korea avavad homme ühise kontaktbüroo

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Souli linnavalitsusele püsitatud bänner Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni ja Lõuna-Korea juhi Moon Jae-ini kohtumisest.
Souli linnavalitsusele püsitatud bänner Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni ja Lõuna-Korea juhi Moon Jae-ini kohtumisest. Foto: Ahn Young-Joon / AP

Lõuna- ja Põhja-Korea avavad piiriülese kommunikatsiooni tõhustamiseks sel nädalal ühise kontaktbüroo, teatas Soul eile.

Kontaktbüroo avamine on tähtis samm Souli ja Pyongyangi diplomaatilises sulas ja see järgneb Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni ja Lõuna-Korea riikliku julgeoleku nõuniku kohtumisele 5. septembril.

Soulis asuv ühinemisministeerium teatas, et kontaktbüroost saab ööpäevaringne konsultatsiooni- ja sidekanal Koreade-vaheliste sidemete edendamiseks, USA ja Põhja-Korea suhete parandamiseks ning sõjaliste pingete leevendamiseks.

Souli teatel alustab büroo tegevust kohe pärast homset avamistseremooniat, kus osalevad Lõuna-Korea ühinemisminiser Cho Myoung-gyon ja tema Põhja-Korea kolleeg Ri Son-gwon. Kontaktbüroo asukoht on kahe riigi endise ühise tööstuspargi territooriumil Põhja-Korea Kaesongi linnas.

Kumbki riik saadab büroosse 20 ametnikku, teatas Lõuna-Korea ühinemisministeerium. «Me ootame, et Lõuna- ja Põhja-Korea suhteid hakatakse juhtima stabiilsel moel ööpäevaringse sidepidamise kaudu 365 päeva aastas,» teatas ministeerium.

Kontaktbüroo avamises leppisid Kim ja Lõuna-Korea president Moon Jae-in kokku esimesel tippkohtumisel aprilli lõpus.

Trump ja Kim sõlmisid juunis Singapuris ajaloolisel tippkohtumisel ebamäärase kokkuleppe Korea poolsaare tuumavabaks muutmise kohta. Lubadus jäi kaugele Ühendriikide kauaaegsest nõudmisest Pyongyangi tuumaarsenali täielikuks, tõendatavaks ja pöördumatuks lammutamiseks.

Jätkukõnelused jooksid eelmisel kuul ummikusse ja Trump tühistas edusammude puudumise tõttu välisminister Mike Pompeo visiidi Põhja-Koreasse. Soul otsustas seejärel lükata edasi esialgu augustisse kavandatud kontaktbüroo avamise.

5. septembril kinnitas Kim temaga Pyongyangis kohtunud Lõuna-Korea delegatsioonile, et on jätkuvalt pühendunud  Korea poolsaare tuumavabaks muutmisele.

Kim ja Moon peavad 18.-20. septembrini Pyongyangis kolmanda tippkohtumise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles