Britid andsid Basra lennujaama üle Iraagile

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendkuningriigi sõjaväelased Iraagis.
Ühendkuningriigi sõjaväelased Iraagis. Foto: AP / Scanpix

Ühendkuningriigi sõjaväelased andsid täna Iraagi vägedele üle riigi lõunaosas asuva Basra lennuvälja.


Basra provintsi kuberner Mohammed Masbah al-Waeli nimetas brittide peamise armeebaasi üleandmist tähtsaks sündmuseks, vahendas AFP.

Iraagi transpordiministeeriumi esindaja Sabih al-Sheybani teatel võivad võõrväed lennujaama endiselt edasi kasutada, kuid ainult Iraagi võimude ametlikul loal.

Ühendkuningriigi kontingenti esindava kindral Andy Salmoni teatel astuti sellega sammuke lähemale lennujaama tsiviilotstarbeks üleandmisele.

Naftarikas ja Iraagi suuruselt kolmas linn Basra on Briti vägede kontrolli all olnud juba ligi kuus aastast. Basra lennujaamas paiknevate väeüksuste ülesandeks on peamiselt kohaliku armee väljaõpetamine.

Teisipäeval sõlmisid London ja Bagdad lepingu, mille kohaselt lahkuvad 4100-mehelise Briti kontingendi sõdurid Iraagist 2009. aasta juuli lõpuks. Nende missioon lõpeb aga juba alanud aasta mais.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles