Migrandivastast vägivalda kahtluse alla seadnud Saksa julgeolekujuhi jalgealune lõi kõikuma (32)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hans-Georg Maassen.
Hans-Georg Maassen. Foto: BERND VON JUTRCZENKA / AFP / SCANPIX

Saksa julgeolekuameti BfV juhi tulevik tekitab uusi pingeid kantsler Angela Merkeli valitsusega, kellega ta sattus vastuollu Chemnitzi paremäärmuslaste meeleavaldusi kommenteerides.

BfV juht Hans-Georg Maassen seadis eelmisel nädalal ajalehes Bild kahtluse alla video, milles näidati välismaalast taga ajavaid ja ründavaid protestijaid. Ta ütles, et BfV-l ei ole usaldusväärseid andmeid välismaalaste tagaajamisest tänavatel, mida taunis teiste hulgas ka Merkel.

Maassen teavitas enne kahtluste avalikustamist neist oma otsest ülemust siseminister Horst Seehoferit, kuid ei informeerinud valitsust.

Seehofer ütles täna parlamendis, et Maassen on tema silmis jätkuvalt usaldusväärne BfV juht. Ministri sõnul selgitas Maassen oma avaldust veenvalt.

Merkeli koalitsioonivalitsuse vasaktsentristlikud sotsiaaldemokraadid aga teatasid, et neid see ei rahulda.

Saksa mehe tapmine, milles kahtlustatakse iraaklast või süürlast, vallandas augusti lõpus Ida-Saksamaal Chemnitzis mitmepäevased rändevastased protestid, mis ajuti muutusid vägivaldseks.

Seehofer ja Merkel on konservatiividena liitlased, kuid siseminister nõuab rangemat rändepoliitikat ja juunis ähvardas nende vastuseis valitsuse kukutada.

Maassen andis eile õhtul aru kahes parlamendikomisjonis.

«Ta selgitas igakülgselt ja minu arvates veenvalt, miks ta nii käitus,» ütles Seehofer rahvaesindajatele. «Maassen paljastas vandenõuteooriad ja asus veenvalt paremtiiva radikalismi vastasele seisukohale.»

Merkelit ei näi huvitavat Maasseni märkuste suurekspuhumine. Ta ütles eile parlamendis, et semantika üle arutamisest ei ole midagi kasu.

Sotsiaaldemokraadid aga ütlevad, et siseministri otsus luurejuht ametisse jääda ei saa olla viimane sõna.

Sotsiaaldemokraatide parlamendiliige Eva Högli sõnul peab julgeolekuteenistus olema täiesti usaldusväärne ja kui selles on vähimgi kahtlus, on see probleem.

Erakonna noortetiib, mis püüdis aasta algul edutult sotse Merkeli valitsusest välja jätta, leidis nüüd, et sotsiaaldemokraadid peaksid koalitsioonist lahkuma, kui Maassen ametisse jääb.

Högl tõdes raadiousutluses, et Maassen ei suutnud vankuma löönud usaldust taastada, aga sotsiaaldemokraadid ei hakka Maasseni pärast koalitsioonist lahkuma.

Kommentaarid (32)
Copy
Tagasi üles