Franco üleskaevamine sai Hispaania parlamendilt rohelise tule (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Langenute org.
Langenute org. Foto: SERGIO PEREZ / REUTERS / Scanpix

Hispaania parlament kiitis täna heaks valitsuse dekreedi, mis annab käsu diktaator Francisco Franco säilmed üles kaevata.

Vastuoluline otsus viia Franco säilmed Madridi lähedal Langenute orus (Valle de los Caídos) asuvast hiiglaslikust mausoleumist ära kiideti heaks 172 häälega. Kaks seadusandjat hääletas vastu ja 164 jäi erapooletuks.

Sotsialistliku Töölispartei (PSOE) juht, juunis peaministriks saanud Pedro Sánchez peab Franco säilmete ümbermatmist südameasjaks.

«Õiglus. Mälu. Väärikus. Täna astub Hispaania ajaloolise sammu, täna on meie demokraatia paremaks saanud,» kirjutas Sánchez Twitteris.

Kindral Franco valitses Hispaaniat alates 1936.-1939. aasta kodusõja lõpust surmani 1975. aastal. Ta maeti Madridist 50 kilomeetri kaugusele mäenõlva ehitatud kirikusse, mis ehitati 1940.-1959. aastal osalt poliitvangidest sunnitööliste abiga.

Monument sisaldab ka 37 000 kodusõja mõlemal poolel langenu säilmeid.

Asepeaminister Carmen Calvo ütles täna parlamendis, et on aeg teha lõpp sellele erakordsele anomaaliale ja eksdiktaator riiklikku mausoleumi ümber kolida, et ta ei oleks enam oma ohvritega samas kohas.

Valitsus on vihjanud, et Franco säilmed võidakse üles kaevata juba enne aasta lõppu. Franco perekond on raevukalt selle vastu ning otsust ei toeta sugugi kogu Hispaania ühiskond.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles