Poola lubab vetostada EL-i võimalikud sanktsioonid Ungarile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari peaminister Viktor Orbán.
Ungari peaminister Viktor Orbán. Foto: Jean-Francois Badias / AP / Scanpix

Poola lubas täna, et vetostab Euroopa Liidu sanktsioonid Ungarile, kui Euroopa Parlamendi eilse otsusega alustatav rikkumismenetlus nii kaugele jõuab.

Europarlamendi enamus andis hääle Ungari suhtes Euroopa Liidu põhiväärtuste ja õigusriigi põhimõtete õõnestamise tõttu nn artikkel 7 protseduuri käivitamise poolt.

Artikkel 7 menetlus algatatakse, kui riik taganeb Euroopa Liidu alusväärtustest. Selle kolmeastmeline protsess võib lõpptulemusena päädida riigilt hääleõiguse võtmisega. Ungari suhtes on hetkel käimas alles menetluse esimene etapp.

Protsessi võivad peatada teised EL-i riigid ja ise sama menetlusega silmitsi seisev Poola on ähvardanud seda teha.

«Kui seda nõukogus arutama hakatakse, oleme meie vastu. Me vetostame otsuse, kui see jõuab sanktsioonideni,» ütles Poola välisminister Jacek Czaputowicz Vilniust külastades.

«Minu arvates püüab EL survestada meie piirkonna riike ja me peame sel puhul solidaarsust ilmutama,» lisas ta.

Leedu välisminister Linas Linkevičius ütles omalt poolt, et Leedu on dialoogi poolt ja ultimaatumite vastu. Ta ei täpsustanud, kas Vilnius toetab Ungarile sanktsioonide kehtestamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles