USA kongress rahastab uut väikese võimsusega tuumalõhkepead (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ohio-klassi allveelaev USS Michigan.
Ohio-klassi allveelaev USS Michigan. Foto: HANDOUT / REUTERS

USA kongressi läbis eile eelnõu, millega muu hulgas eraldati Pentagonile raha uue väikese võimsusega tuumalõhkepea väljatöötamiseks.

Eelnõu läbis esindajatekoja eile häältega 377-20 ning liigub nüüd president Donald Trumpi lauale allkirjastamiseks. Eelnõu sai senati heakskiidu kolmapäeval häältega 92-5.

Tuumalõhkepea W76-2 väljatöötamiseks eraldati 65 miljonit dollarit.

Pentagon tahab oma arsenali veel ühte väiksemat tuumarelva, et seista vastu Venemaale. Pentagon, USA valitsus ja kongressi vabariiklased usuvad, et väiksema võimsusega ja allveelaevadelt tulistatavad tuumalõhkepead heidutavad Moskvat kasutamast oma taktikalisi tuumarelvi.

Demokraadid olid Pentagoni soovile vastu, sest nad pelgavad, et see suurendab tuumasõja ohtu.

Pentagon on hoiatanud, et Venemaa võib eskaleerida piiratud konflikti tuumarelvade kasutamisega, et saavutada kiiret võitu. Venemaa olevat öelnud USA kaitseministrile James Mattisele, et Moskva ei kõhkle kasutamast tuumarelvi NATO vastu, kui Venemaal peaks puhkema sõda Baltimaadega.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles