USA sõjaväe fotod reetsid kogemata Prantsusmaa tegevuse Süürias (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nexter Aravis.
Nexter Aravis. Foto: twitter

USA sõjaväe avaldatud fotod paistavad näitavat Prantsusmaa osalust Süürias kõrgemal tasemel, kui seni arvatud. Pildid eemaldati sotsiaalmeediast kiiresti.

Iraagis ja Süürias Islamiriigi (IS) äärmuslaste vastu võitlevate Ameerika Ühendriikide erioperatsioonide üksuse ametlikul Twitteri kontol kolmapäeval ilmunud fotod näitasid USA üksuslasi Deir Ezzori provintsis raketiheitjaid laadimas. Taustal oli aga näha Prantsuse soomusautot.

Kuigi Prantsusmaa on osalenud äärmuslaste vastases võitluses alates 2014. aastast, on tegu esimese tõendiga, et riik paigutab vägesid ka Süüria sellesse piirkonda.

Hoolimata sellest, et kontolt eemaldati fotod peagi, tegid mitmed internetikasutajad neist koopiad, muuhulgas ka ringhääling France24, mis sellest järgmisel päeval teatas.

«Täna oleme saanud kinnituse Prantsuse eriüksuste otsesest seotusest selles piirkonnas,» lausus Prantsuse analüütik ja ajakirjanik Wassim Nasr, lisades, et ülesvõte pärineb augustist ning esimest säärast konvoid märgati Deir Ezzoris juunikuus.

Sõiduk pildil on Nexter Aravis, jalaväe soomusauto, mis on ehitatud Prantsusmaal ja mida kasutavad ainult Prantsusmaa ja Saudi Araabia, millel ei ole Süürias otsest kohalolu.

Prantsuse lipu all liikuvaid sõidukeid märgati varem ka teistel Süüria aladel, mis on USA toetusega Süüria Demokraatlike Jõudude kontrolli all, näiteks Manbiji linnas. 

Kolmapäeval ilmunud ülesvõte viitab aga võimalusele, et Prantsuse väed on liikunud rindele, et liituda Islamiriigi vastase võitluse eesliiniga.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles