USA: ÜRO eksperdid muutsid Vene surve tõttu Põhja-Korea raportit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA saadik ÜROs Nikki Haley.
USA saadik ÜROs Nikki Haley. Foto: BRENDAN MCDERMID / REUTERS

Ameerika Ühendriikide esindaja ÜROs Nikki Haley teatas, et Venemaa survestas ÜRO sõltumatute ekspertide nõukogu muutma raportit, mis käsitleb Põhja-Koreale kehtestatud sanktsioonide rikkumist.

Haley väljendas eile pahameelt sanktsioonide järelvalveorgani tegevuse osas ja mõistis hukka nende paindumise Moskva survele, mille tõttu raportisse enne avaldamist muudatusi tehti.

ÜRO paneeli koostatud raport puudutab muuhulgas Vene laevade naftatarneid Põhja-Koreale, mis on rahvusvaheliste sanktsioonide tõttu ebaseaduslikud.

Haley sõnul tuleks avaldada raport selle esialgses versioonis, kus oli ära toodud suur kasv illegaalselt laevalt-laevale transporditud kaupade, näiteks naftatoodete osas. Raportis seisis, et mõned tooted laaditi maha Vene laevadelt.

Augusti lõpus tõkestas Venemaa raporti avaldamise, kuna ei nõustunud selles sisalduva informatsiooniga. Uudisteagentuuri AFP sõnul teatasid toona diplomaatilised allikad, et Venemaa tõkestas ka USA palve sanktsioneerida Põhja-Korea kütusetarnete tõttu kaks Vene laevandusettevõtet ja kuus nende alust.

«Venemaal ei saa lubada muuta ja takistada iseseisvaid ÜRO raporteid Põhja-Korea teemadel lihtsalt seetõttu, et neile ei meeldi, mis seal kirjas on,» märkis Haley.

«Tegu on ohtliku pretsedendiga ja plekiga paneeli olulisele tööle,» lisas saadik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles