Orbán: EL-i rikkumismenetlus Ungarit ei ohusta (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari peaminister Viktor Orbán.
Ungari peaminister Viktor Orbán. Foto: Frederick Florin / AFP / Scanpix

Euroopa Parlamendi otsus alustada rikkumismenetlust Ungari suhtes riiki ei ohusta, ütles peaminister Viktor Orbán täna.

Europarlamendi enamus andis kolmapäeval hääle Ungari suhtes Euroopa Liidu põhiväärtuste ja õigusriigi põhimõtete õõnestamise tõttu nn artikkel 7 protseduuri käivitamise poolt.

Artikkel 7 menetlus algatatakse, kui riik taganeb Euroopa Liidu alusväärtustest. Selle kolmeastmeline protsess võib lõpptulemusena päädida riigilt hääleõiguse võtmisega. Ungari suhtes on hetkel käimas alles menetluse esimene etapp.

Poola lubas eile, et vetostab Euroopa Liidu võimalikud sanktsioonid Ungarile.

«See on seda tüüpi protseduur, mille lõpus ei ole sanktsiooni, ei ole ohtu,» sõnas Orbán, viidates 2013. aasta Euroopa Parlamendi raportile, milles mõisteti hukka vastuolulised muudatused Ungari põhiseaduses.

«Toona ei juhtunud midagi ja nii läheb ka seekord,» ütles Orbán.

Kolmapäevane otsus europarlamendis oli katse nõrgestada Ungari kui migratsioonivastase sümboli positsiooni, lisas Ungari peaminister.

«Saksa kantsler Angela Merkel tahab asendada Ungari piirivalvurid Brüsselist saadetud palgasõduritega,» lausus Orbán, kelle hinnangul järgmine lahing saab olema EL-i liikmesriikide õiguse üle kaitsta oma piire.

«Lahing» algab Austrias Salzburgis, kus EL-i liidrid arutavad 20. septembril rändeküsimusi mitteametlikul tippkohtumisel, sõnas ta.

Lisaks süüdistas Orbán Euroopa Parlamenti oma reeglite ilmselges rikkumises ning viimaste lugupidamiseraasukeste kaotamises moraalsel tasandil.

Budapesti sõnul oleks pidanud kolmapäevasel hääletusel arvestama ka hääletamisest hoidunud saadikute arvu. Sellisel juhul ei oleks oleks saadud kokku kahe kolmandiku suurust enamust, mida on vaja rikkumismenetluse alustamise heakskiitmiseks.

Kolmapäeval andis menetluse käivitamise poolt hääle 448 ja vastu 197 saadikut. 48 parlamendiliiget ei hääletanud.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles