Hispaania leht: tuareegid vahetasid Gaddafi poja toidu vastu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saif al-Islam
Saif al-Islam Foto: SCANPIX

Hispaania väljaande La Vagardia andmetel ei kulgenud Muammar al-Gaddafi poja Saif al-Islami arreteerimine selliselt, nagu Liibüa uus valitsus teatas.

La Vangardia andmetel elas Saif al-Islam koos tuareegi kaamelikarjustega. Tuareegid andsid Liibüa võimult tõugatud ja tapetud diktaatori poja välja toidu eest.

Lehe allikate andmetel varjas Saif al-Islam end koos tuareegidega Liibüa, Alžeeria ja Nigeri piirialadel. Põua tõttu on seal toidupuudus ning toidust on saanud seal maksevahend.

Liibüa uue valitsuse alluvuses olevad üksused peatasid toidu ja muu eluks vajalike asjade edastamise tuareegidele. Toidupuudus sundis tuareege nendega koos elanud Saif al-Islami välja andma.

Lõpuks asetasid hõimujuhid oma rahva heaolu esikohale ning loobusid varju otsinud põgenikust.

La Vangardia andmetel oli al-Islami arreteerimisega seotud ka Prantsusmaa. Nimelt oli Prantsusmaa vahendajaks tuareegi juhtide ja Liibüa uue valitsuse vahel. Prantsuse luure andmetel oli al-Islami tabamise juures kaks Prantsuse agenti.

Väljaanne rõhutas, et Saif al-Islam juhatas Muammar al-Gaddafi heategevusorganisatsiooni,  mis on registreeritud Prantsusmaal. See organisatsioon oli kaasatud äärmusgruppide poolt röövitud inimeste vabastamise läbirääkimistesse. Ka palju Prantsuse kodanikke on röövimise ohvriks sattunud ning selle organisatsiooni kaasabil vabastatud.

La Vangardia ei ütle otse, kas Prantsusmaa tegi Saif al-Islami arreteerimisel talle heateo. Asjatundjate sõnul võib see nii olla, sest al-Islam jäi arreteerimisel ellu, ta isa Muammar al-Gaddafi aga mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles