Paul Manafort tegi Muelleriga kokkuleppe

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paul Manafort lahkub kohtumajast.
Paul Manafort lahkub kohtumajast. Foto: Yuri Gripas / Reuters / Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi endine kampaaniajuht Paul Manafort on otsustanud minna prokuratuuriga kokkuleppemenetlusele, et vältida teist kohtumenetlust edasiste kuriteosüüdistuste asjus.

Täna esitas Manaforti vastu uued süüdistused erinõunik Robert Mueller, kes uurib 2016. aasta USA presidendivalimistel toimunud võimalikku kokkumängu Trumpi kampaania ja Venemaa vahel. 

Selle süüdistuste järgi oli Manafort osaline vandenõus USA petmiseks ja õiguse takistamises. Süüdimõistmisel oleks Manaforti oodanud kuni 10-aastane lisakaristus.

Eelmisel kuul mõisteti Manafort süüdi kaheksas erinevad pettusekaasuses. Vältimaks teist kohtumõistmist on nüüd Manafort süü omaks võtnud. 

Pole selge, kas see tähendab ka tema koostööd Muelleri uurimisega. Seni on raporteeritud, et Manafort on tagasi lükanud pakkumise saada informatsiooni andmise eest kokkulepe, mis tähendaks tema karistuste leevendamist.

Uue süüdistuse järgi oli Manafort seotud rahapesu, maksupettuse, välisagendina registreerumata jätmises ja justiitsministeeriumile valetamises. Samuti olevat ta takistanud õigluse jalule seadmist tunnistajate mõjutamisega. 

Muelleri meeskond uurib, kas Manaforti sidemed Kremli-meelsete poliitikute ja oligarhidega Ukrainas olid seotud Venemaa sekkumisega 2016. aasta presidendivalimistes. USA luureagentuurid on järeldanud, et Venemaa oli abiks Trumpi kampaania toetamisel. Küsimuseks on, kas Trump oli sellest abist teadlik ning oli aktiivselt seda otsinud ning kas see mõjutas valimistulemusi märgataval määral. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles