Saksamaal mälestatakse neonatside ohvreid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaal mälestatakse neonatside ohvreid
Saksamaal mälestatakse neonatside ohvreid Foto: SCANPIX

Saksamaa võimud korraldavad mälestusürituse neonatside ohvritele, kes tapeti terroristliku grupeeringu poolt 2000 – 2007.

Sellest teatas eile Saksa parlamendi esindaja Norbert Lammert, edastab Helsingin Sanomat.

Lammerti sõnul otsustavad ohvrite omaksed, millisel viisil ohvreid mälestatakse. Ohvritest kaheksa olid Türgi ja üks Kreeka päritolu tsiviilisik ning üks oli sakslannast politseinik.

Ametlike andmete kohaselt tapsid paremäärmuslased 1990 – 2009 Saksamaal 47 inimest. Berliinis asuva Amadeu-Antonio andmetel oli tapetuid rohkem – 182.

Saksamaa justiitsminister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger lubas, et ohvrite perekondadele makstakse kahjutasu.

Saksamaal paljastus kahest mehest ja ühest naisest koosnev neonatsilik rühmitus, kui mehed 4. novembril enesetapu tegid. Naine andis politseile end välja ja teda süüdistatakse terrorismis. Neonatsidega seotuses kahtlustatuna on arreteeritud veel üks isik.

Saksamaa idaosas Zwickaus elanud rühm nimetas end Natsionaalsotsialistlik Põrandaalune.

Saksa meedia ristis nad kiiresti «pruuniks armeerakukeseks», saades selleks inspiratsiooni 1970. aastatel tegutsenud niinimetatud punasest armeerakukesest, mis tappis inimesi vasemäärmuslike vaadete nimel.

Neonatside paljastumine käivitas Saksamaal diskussiooni siseriikliku kontrolli nõrkustest.

Mõrvarühm paljastus juhuslikult ning nüüd tõstatati küsimus, kas julgeoleku eest vastutavad isikud on alahinnanud neonatside ohtu.

Osade ohvrite sugulaste arvamuse kohaselt ei võtnud võimud tõsiselt  nende kahtlust, et tegemist oli rassimõrvadega

Saksamaa parlamendi luurekomitee juhi Thomas Opermanni arvates ei oleks see grupeering suutnud end 13 aastat varjata, kui neil ei oleks olnud abilisi.

Saksamaa politsei asus nüüd uuesti uurima mitut tapmisjuhtumit, mida varem ei seostatud neonatsidega. Üks neist oli naelapommirünnak, mis tehti 2004. aastal Kölnis immigrantide linnaosas.

Neonatside grupeering ja nende terror tuli päevvalgele, kui politsei avastas 34-aastase Uwe Böhnhardti ja 38-aastase Uwe Mundlosi surnukehad. Mehed tegid enesetapu pärast luhta läinud pangaröövi.

Mõrvarühma kolmas liige, 36-aastane Beate Zschäpe andis end võimude kätte. Mõrvarelvad leiti naise kodu läbiotsimisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles