Iraagi parlament valis spiikriks Iraani-meelse nimekirja kandidaadi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi parlamendiliikmete esimene kogunemine septembri alguses.
Iraagi parlamendiliikmete esimene kogunemine septembri alguses. Foto: Stringer / Reuters / Scanpix

Iraagi parlament valis täna spiikriks Iraani-meelse valimisnimekirja kandidaadi märgina sellest, et sellel poliitilisel jõul on suurimad võimalused valitsus moodustada.

Parlament valis spiikriks sunniitide enamusega Anbari provintsi endise kuberneri Mohammed al-Halbusi.

Halbusi kuulub Iraani-meelsete rühmituste allianssi Vallutusliit, mis tegi mais peetud parlamendivalimistel teise tulemuse. 1981. aastal sündinud Halbusist saab Iraagi ajaloo noorim parlamendispiiker.

Enne hääletust lubas ta valituks osutumise korral viia läbi reforme, mida korruptsioonist ja kehvade avalike teenuste vastastest rahutustest räsitud riik väga vajab.

Iraagis on kestnud poliitiline patiseis alates 12. mail toimunud valimistest, kuid spiikri valimine peaks tooma kaasa poliitiliste liitude kindlustumise.

Iraagi põhiseaduse järgi kuulub parlamendispiikri ametikoht sunnide kogukonnale, peaminister peaks tulema šiiade ridadest ning president olema kurd.

Parlamendil on pärast spiikri valimist 30 päeva aega valida riigile president. Valituks saamise järel on vastsel riigipeal 15 päeva aega teha parlamendi suurimale blokile ülesandeks moodustada uus valitsus.

Valitsuse moodustamine tehakse tavaliselt ülesandeks selle poliitilise jõu esindajale, kes on suutnud moodustada parlamendis kõige suurema häältearvuga koalitsiooni.

Valimised võitis šiiavaimulik Moqtada al-Sadri ja kommunistide ühisnimekiri, saades Iraagi 329-kohalises parlamendis 54 saadikukohta. Vallutusliit sai 48 ja peaminister Haider al-Abadi nimekiri 42 kohta.

Halbusi vastaskandidaadid olid teiste seas asepresident Osama al-Nujaifi ja Abadi nimekirja kandidaadina spiikriks pürginud endine kaitseminister Khaled al-Obeidi.

8. septembrini näis, et valitsuse moodustavad Sadri ja Abadi blokid, kes olid sõlminud ka koostööleppe, kuid pärast rahutusi sadamalinnas Basras kutsusid Vallutusliit ja Sadr peaministrit tagasi astuma.

Iraagi poliitiline süsteem on mõeldud tagama, et ükski isik ega erakond ei saaks domineerida. Selle eesmärk on ära hoida diktatuuri naasmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles