Porošenko: vaid sanktsioonidega saame takistada Aasovi mere äravõtmist (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko.
Ukraina president Petro Porošenko. Foto: Efrem Lukatsky / AP / Scanpix

Ukraina president Petro Porošenko ütles täna, et ainult sanktsioonide karmistamine Venemaa suhtes saab peatada Moskva sammud Aasovi mere ebaseaduslikuks okupeerimiseks.

«Venemaal ei ole mingit õigust rünnata või peatada meie laevu, mis veavad kaupu ja reisijaid kahest tähtsast Ukraina sadamast - Mariupolist ja Berdjanskist. Kui Venemaa ei peatu, on meil ainult üks instrument ja see on sanktsioonid,» lausus Porošenko usutluses USA ajalehele Washington Post.

Ukrainal on riigipea sõnul Aasovi merel täiesti seaduslik seisund.

«Kui nad peatavad aluse Ukraina raua- ja terasetoodetega Mariupolist kas või üheks päevaks, läheb see maksma tuhandeid dollareid,» sõnas Porošenko.

Tänavu mais valmis Krimmi ja Vene Krasnodari kraid ühendav sild üle Kertši väina. Venemaa on asunud seejärel piirama Ukraina merekauandust.
Tänavu mais valmis Krimmi ja Vene Krasnodari kraid ühendav sild üle Kertši väina. Venemaa on asunud seejärel piirama Ukraina merekauandust. Foto: Sergei Malgavko / Sergei Malgavko/TASS / Scanpix

Sanktsioonide karmistamine Venemaa vastu on Ukraina presidendi sõnul vajalik selleks, et Moskva ei astuks uusi samme Aasovi mere okupeerimiseks.

Venelased ründavad riigipea sõnul Ukraina vetes kogu aeg Ukraina kalureid, peatades, vahistades ja ohustades neid. See on osa hübriidsõjast, lisas ta.

«Venemaa eesmärk on okupeerida Aasovi meri samal viisil nagu Krimm. See on rahvusvahelise õiguse jõhker rikkumine, mida me ei saa aktsepteerida. Me tugevdame seal oma sõjaväge ja esitame Venemaa vastu Rahvusvahelisse Kohtusse hagi,» ütles Porošenko Postile.

USA eriesindaja Ukraina küsimustes Kurt Volker.
USA eriesindaja Ukraina küsimustes Kurt Volker. Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS/Scanpix

USA eriesindaja Ukraina küsimustes Kurt Volker ütles laupäeval Kiievis Jalta Euroopa strateegiakonverentsil (YES), et Vene sõdurite kohalolek Aasovi merel on agressiivne ja provokatiivne samm.

«Me ei aktsepteeri Venemaa nõudeid nendele mandrilavadele ja peame Vene sõdurite kohalolekut väga agressiivseks ja provokatiivseks sammuks,» sõnas Volker, lisades, et Ühendriigid on Aasovi merd ümbritseva olukorra pärast mures.

Ukraina julgeolekunõukogu sekretär Oleksandr Turtšõnov ütles hiljuti, et Venemaa püüab alustada Ukraina Aasovi mere ranniku sõjalis-majanduslikku blokaadi.

Venemaa annekteeris Ukrainale kuuluva Krimmi poolaare 2014. aastal sammuna, mida rahvusvaheline kogukond ei tunnusta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles