Egiptuse ekspresidendi pojad võeti vahi alla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gamal Mubarak, Hosni Mubarak ja Alaa Mubarak.
Gamal Mubarak, Hosni Mubarak ja Alaa Mubarak. Foto: Mohammed al-Law / AP

Egiptuse endise autoritaarse presidendi Hosni Mubaraki kaks poega võeti laupäeval väidetava börsimanipulatsiooni eest vahi alla, teatasid kohtuallikad.

Gamal ja Alaa Mubaraki süüdistatakse koos veel kolme inimesega suutmatuses teavitada börsi varifirmade kaudu mitmes pangas enamusosaluse omandamise kokkulepetest.

Süüdistatavad astusid Kairos kriminaalkohtu ette istungil, kus kohtunik andis käsu nad vahi alla võtta.

Järgmine kohtuistung määrati 20. oktoobrile.

Alaa Mubarak kinnitas Twitteris enda kinnipidamist, avaldades lootust, et "ühel päeval tuleb tõde päevavalgele".

Kolmkümmend aastat Egiptust valitsenud Hosni Mubarak pani 2011. aasta jaanuaris rahvarevolutsiooni survel ameti maha.

Gamal Mubarak juhtis enne seda võimupartei tähtsat komiteed ja teda peeti kaua aega isa mantlipärijaks. Alaa hoidis poliitikast kõrvale, kuid teda süüdistatakse oma isa tutvuste kaudu varanduse kokkuajamises.

Mõlemad vahistati 2011. aastal pärast revolutsiooni mitme väidetava kuriteo eest ning nad on veetnud mitu aastat eeluurimisvangistuses.

2015. aastal mõisteti Hosni, Gamal ja Alaa Mubarak süüdi rohkem kui 11,5 miljoni dollari väärtuses riigiraha suunamises presidendipaleede ülalpidamiseks ja neile määrati kolmeaastane vanglakaristus. Selle otsuse järel nad reaalsest vangi ei läinud, sest kolmeaastane vanglakaristus loeti varasema vanglas veedetud aja tõttu kantuks.

Aatal 2017 mõisteti Hosni Mubarak õigeks protestijate tapmise süüdistuses, kuid on endiselt uurimise all seoses arvatava korruptsiooniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles