Dalai-laama oli buda usuõpetajate seksuaalkuritegudest teadlik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalai-laama kohtus reedel Hollandis väidetavate seksuaalse ahistamise ohvritega.
Dalai-laama kohtus reedel Hollandis väidetavate seksuaalse ahistamise ohvritega. Foto: Marlies Bosch / AP / Scanpix

Tiibeti usujuhi dalai-laama sõnul pole buda usuõpetajate seksuaalkuriteod tema jaoks uudis ja ta kuulis mõnest juhtumist juba 1990. aastatel.

Hollandis visiidil viibiv usujuht vastas ajakirjanike küsimustele ja kohtus inimestega, kes väidavad, et buda usuõpetajad ahistasid neid seksuaalselt. Viimased korraldasid petitsiooni palumaks usujuhiga kohtumist. 

«Me leidsime avatud meele ja südamega budismis varjupaiga, kuni meid selle nimel vägistati,» ütlesid ohvrid petitsioonis.

«Ma juba teadsin neid asju, ei midagi uut,» ütles dalai-laama vastuseks Hollandi meedia küsimusele. Ta lisas, et keegi mainis seksuaalse ärakasutamise probleemi 25 aastat tagasi ühel konverentsil Indias.

Dalai-laama sõnul ei hooli seksuaalkuritegusid sooritavad inimesed Buddha õpetusest. Euroopas paikneva Tiibeti vaimse liidri esindaja Tseten Samdup Chhoekyapa sõnul on dalai-laama püsivalt sellist vastutustundetut ja ebaeetilist käitumist hukka mõistnud. 

Briti rahvusringhäälingu BBC andmetel on samalaadsed juhtumid aset leidnud mitmetes riikides.

India politsei pidas kuu alguses kinni buda munga, keda süüdistatakse püha linna meditatsioonikeskuses 15 poisi seksuaalses väärkohtlemises. Kahtlusalune Bhante Shanghpriya Sujoy peeti kinni UNESCO maailmapärandi nimekirja kantud Bodh Gaya linnas, kuhu kogunevad igal aastal kümned tuhanded palverändurid.

Poisid kaebasid, et munk peksis ja kuritarvitas neid ning sundis alasti tantsima.

Budistide organisatsioone on viimasel ajal tabanud teisedki skandaalid. Sel nädalal kõrvaldati seksuaalse rünnaku uurimise ajaks Pekingi templi ülema ametist Hiina riikliku budistide ühenduse endine juht.

83-aastane dalai-laama elab eksiilis Dharamshala linnas Indias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles