Luksemburgi minister: Salvini kasutab fašistlikke meetodeid (20)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia siseminister Matteo Salvini.
Itaalia siseminister Matteo Salvini. Foto: SIPA/Scanpix

Luksemburgi välisminister Jean Asselborn tõmbas endale pühapäeval Itaalia siseministri Matteo Salvini viha talle suunatud süüdistusega fašistlike meetodite kasutamises.

Asselborni ja Salvini sõnasõda sai alguse reedel Euroopa Liidu ministrite kohtumisel Viinis, kus Salvini viitas Aafrika migrantidele kui «orjadele». Luksemburgi välisminister, kes on õigustanud immigratsiooni kui vajalikku nähtust Euroopa vananeva rahvastiku taustal, reageeris sellele väljendile vihaselt.

Salvini jagas hiljem sõnavahetusest Facebookis video koos märkustega, mille eesmärk oli Asselborni veelgi solvata.

Luksemburgi välisminister mõistis usutluses Saksa meediale Salvini «30. aastate fašistide meetodite ja tooni kasutamise» eest hukka.

«Jään selle juurde, mida ma ütlesin,» lausus Asselborn väljaandele Spiegel Online. «See oli labimõeldud provokatsioon.» 

Salvini, kelle immigratsioonivastane Põhjaliiga kuulub Itaalia võimuliitu, ütles pühapäeval, et «eelarveparadiisi Luksemburgi sotsialistist minister nimetas mind täna fašistiks pärast seda, kui ta võrdles meie itaalia emigrantidest vanavanemaid tänaste ebaseaduslike migrantidega».

Itaalia siseminister heitis Asselbornile ette ka tema kõne katkestamist reedesel kohtumisel.

«Kui talle immigrandid nii väga meeldivad, võib ta nad kõik endale võtta. Meil Itaalias on neid juba liiga palju,» lausus Salvini.

Ehkki 2015. aasta rändekriisiga võrreldes saabub Euroopasse üle Vahemere mitu korda vähem migrante, on ränne EL-i liikmesriikide vahel endiselt kõige tundlikum teema. Itaalia on võtnud Põhjaliiga ja eliidivastase Viie Tähe Liikumise (M5S) valitsuse ajal kasutusele senisest palju karmima rändepoliitika.

«Meie Itaalias tunneme, et on vajalik aidata meie lastel teha rohkem lapsi ning mitte asendada need lapsed, keda me ei tee, uute orjadega,» lausus Salvini suletud uste taga peetud EL-i ministrite kohtumisel sõnavõtus, millest tehti video.

Itaalia siseministrist paar kohta eemal istuvat Asselborni on videos näha hüüdmas: "Sellega lähed sa liiga kaugele!"

«Kui teie Luksemburgis vajate rohkem immigratsiooni, eelistan mina hoida Itaalia itaallastele ja seda, et me hakkaks uuesti lapsi tegema,» lausus Salvini.

«Luksemburgis on meil tuhandeid itaallasi! Nad tulid migrantidena, töötasid Luksemburgis, et teil Itaalias oleks raha oma laste jaoks,» sõnas Asselborn Salvini kõnet katkestades.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles