Kõrgõzstanis vahistati vastsündinutega kaubelnud arstid (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastsündinud.
Vastsündinud. Foto: Mariana Bazo / Reuters / Scanpix

Kõrgõzstani võimud pidasid kinni mitu isikut, keda kahtlustatakse vastsündinud laste müümises, ühel juhul väitsid arstid, et müügiks mõeldud laps suri sündides.

Eelmisel nädalal algatati mitme Biškeki haigla töötaja osas juurdlus pärast seda kui ilmnes, et selle aasta jooksul on meditsiinitöötajad üritanud juba viie lapsega kaubitseda.

Raporti kohaselt teatasid nimetamata jäänud haigla töötajad lapse vanematele, et imik oli sünnituse ajal surnud. Hiljem üritasid arstid last maha müüa.

Kõrgõzstani tarvishoiuministeeriumi juht Raisa Asõlbaševa teatas ajakirjanikele, et ministeerium on loonud asja uurimiseks töörühma, et kontrollida võimaliku lastekaubitsemise juhtumeid ka teistes riigi sünnitushaiglates.

«Kõrgõzstanis on umbes 1600 günekoloogi ja ämmaemandat ja me ei saa jälgida, mida nad kõik teevad,» lausus Asõlbaševa, paludes inimestel võimalikest sarnastest juhtumitest teada anda.

Mõned isikud on juhtinud tähelepanu riigi meditsiinitöötajate madalale palgale, mis on alla 200 euro kuus. «Võib-olla teevad [arstid] seda vajadusest,» märkis parlamendisaadik Ainura Altõbaeva. «Kuid mis iganes on motiivid, ei õigusta see nende kriminaalseid tegusid.»

Inimõigusaktivist Avazkhan Ormonova tõi väikelastega kaubitsemise põhjustena välja mitu võimalikku faktorit, muuhulgas riigi keerukad adopteerimise protseduurid.

«Naised, kes ei ole ametlikult abielus või kes on rasestunud vägistamise tagajärjel üritavad sageli oma lapsi müüa nagu ka need, kellel on juba mitu last,» selgitas Ormonova.

2015. aastal peeti riigi põhjaosas kinni 26-aastane mees, kes üritas oma viiekuist tütart kitse vastu vahetada.

Eelmisel aastal peeti Biškekis kinni kolm naist, kes korraldasid väidetavalt kolme kuu vanuse imiku müüki umbes 120 euro eest.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles