Šveits kutsus keemialabori luuramise tõttu Vene suursaadiku vaibale (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šveitsi lipp Genfis.
Šveitsi lipp Genfis. Foto: Denis Balibouse / Reuters / Scanpix

Šveits nõuab seoses kahe Vene spiooni kinnipidamisega Venemaalt illegaalsete tegevuste lõpetamist.

«Šveitsi välisministeerium on kutsunud Venemaad üles lõpetama koheselt illegaalsed tegevused Šveitsi pinnal või Šveitsi sihtmärkide vastu,» teatas ministeerium eile, kutsudes vaibale ka Vene suursaadiku Bernis.

Avaldus ei täpsustanud noomituse üksikasju, kuid see ilmus päev pärast teateid, et Vene spioonid võtsid väidetavalt sihikule keemialabori Spiezis, mis tegi analüüse märtsis Salisburys toimunud keemiarünnakus kasutatud närvimürgiga Novitšok.

Lisaks analüüsitakse laboris keemiarelvi, mida Süüria valitsus väidetavalt oma riigi pinnal kasutas.

Tegu on juba kolmanda korraga sel aastal, mil Šveitsi välisministeerium on kutsunud Vene saadiku vaibale seoses rünnakutega riigis asuvate organisatsioonide vastu.

Laupäeval kinnitas Šveitsi valitsus, et Hollandi võimud pidasid kinni kaks arvatavat Vene spiooni ja saatsid nad riigist välja. Väidetavalt üritasid kaks meest tungida Šveitsi keemialaborisse, kus analüüsiti Sergei ja Julia Skripali vastu kasutatud keemiarelva.

Samuti avalikustasid Šveitsi prokurörid, et tegelevad 2017. aastal Maalilma Antidopinguagentuurile (WADA) korraldatud küberrünnaku uurimisega.

Prokuröride sõnul olid WADA-le korraldatud rünnaku kahtlusalused samad isikud, kes peeti kinni seoses keemialabori järgi luuramisega.

Vene saatkond on öelnud, et Šveitsi võimude väited on alusetud ja annavad lugejatele vale ettekujutuse venelaste tegevusest Šveitsis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles