Röövitud? Hiina kuulsaim näitleja on jäljetult kadunud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina näitlejanna Fan Bingbing.
Hiina näitlejanna Fan Bingbing. Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP / Scanpix

Hiina filmistaar Fan Bingbing on juunikuust alates kadunud ning selle taga kahtlustatakse Kommunistliku Partei kätt.

Fan Bingbing on Hiina üks kuulsamaid filmitähti, kes on mänginud nii «X-meeste» filmides kui laenanud oma nägu Cartier` ja Louis Vuittoni reklaamidele. 2015. aastal nimetas ajakiri Time Fani Hiina kuulsaimaks näitlejaks.

Kuid punastel vaipadel figureerinud staar on viimastel kuudel olnud jäljetult kadunud. Viimati nähti teda avalikkuse ees juuni alguses, mil ta külastas Tiibeti lastehaiglat.

6. septembril ilmus Hiina riigiväljaandes Securities Daily artikkel, milles teatati, et Fan on võetud võimude kontrolli alla ja ootab kohtuotsust. Fani asukoha osas ei ole tehtud mingit ametlikku avaldust, samuti pole teada ühestki tema osas algatatud potentsiaalsest kriminaalasjast.

«Kui sa oled miljardär, saad sa seda loomulikult mingi piirini nautida, kuid peab olema väga, väga ettevaatlik, et üheski punktis mitte mingit punast joont ületada, millega Hiina Kommunistliku Partei pahameelt esile kutsuda,» lausus Austraalia poliitstrateegia instituudi küberanalüütik Fergus Ryan CNN-ile.

2011. aastal peeti kolmeks kuuks kinni Hiina tuntuim kunstnik Ai Weiwei ega väljastatud tema asukoha kohta mingit teavet. Hiljem vabastati ta pärast ülestunnistuse allkirjastamist, millega tunnistas, et võttis osa maksupettusest.

Fani arvatavad probleemid said alguse mais, mil sotsiaalmeediasse lekkisid tema allkirjaga filmilepingu koopiad. Riigitabloidi Global Times väitel oli ta allkirjastanud kaks erinevat lepingut – üks maksuametile esitamiseks, mille kohaselt talle tasutakse 1,5 miljonit dollarit ning teine, eraleping, mille kohaselt näitlejanna saaks 7,5 miljonit dollarit.

Hiinas on sellised topeltlepingud tuntud kui «yin-yang lepingud», mida kasutatakse maksupettuste eesmärgil.

Lekke taga olnud telenägu Cui Yongyuan vabandas juunis Fani ees, kuid riigi maksuamet survestas uurijaid filmitööstuse võimalike petuskeemide osas juurdlust alustama.

Septembris avaldas Pekingi ülikool «maailma esimese» raporti Hiina kuulsuste sotsiaalse vastutustundlikkuse kohta, mille tabelis oli Fan viimasel kohal, punktiskooriga null sajast.

Ühe suure filmistuudio produtsendi sõnul on kahe lepingu kasutamine Hiina filmitööstuses universaalne praktika. Produtsent lisas, et kõik filmitööstuses on Fani kadumise pärast mures, kuna pea igas lepingus on ebaregulaarsusi, mis ei pääseks tõsisest auditist läbi.

«Võib-olla on see lihtsalt moodus hirmutada inimesi makse maksma. Kui keegi jääb vahele, saadab see minu arvates laine läbi filmitööstuse käitumise tulevaste aastate jooksul,» selgitas endine väljaande Hollywood Reporter Aasia osakonna toimetaja ning pikaaegne Hiina meelelahutusmaailma ekspert Jonathan Landreth.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles