Türgi kavatseb suurendada sõdurite arvu Küprosel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Küprose Türgi Vabariigi sõdurid pealinnas Nikosias.
Põhja-Küprose Türgi Vabariigi sõdurid pealinnas Nikosias. Foto: BIROL BEBEK / AFP/Scanpix

 Türgi kavatseb suurendada oma sõdurite arvu Küprosel, mitte neid vähendada, teatas Türgi president.

«Ei, me ei kavatse oma sõdurite arvu vähendada. Suurendame seda, me ei kavatse seda vähendada,» ütles Recep Tayyip Erdoğan esmaspäeval avaldatud uudises. President ütles seda tagasiteel eile lõppenud Aserbaidžaani-visiidilt.

Arvatakse, et Türgil on Küprose põhjaosas umbes 35 000 sõdurit, aga ametlikku numbrit sõjavägi avaldanud ei ole.

Samm võib anda tagasilöögi katsetele taasühendada Küprose saar, sest Türgi sõdurite äraviimist või nende arvu märkimisväärset vähendamist peetakse Kreeka küproslaste jaoks ühinemisleppe tähtsaks osaks.

Erdoğan lisas, et Türgi ei vaja mereväebaasi Küprosel, sest Türgi on vaid minutite kaugusel Küprose rannikust. Siiski võib Türgi selle tema sõnul rajada, kui seda on psühholoogilisest seisukohast vaja.

«Sellel küsimusel on psühholoogiline mõõde. Selles mõttes, kui tunneme vajadust, siis saaksime sinna baasi rajada. Meie kohalolek seal on tähtis,» lausus ta.

President suhtus Küprose taasühendamise protsessi pettumusega.

«See asi olnuks lahendatud, kui Küprose Vabariigi elanikud oleksid toetanud ühinemist 2004. aasta aprillis peetud referendumil,» märkis Erdoğan. Küprose Türgi kogukond hääletas ülekaalukalt kava poolt, aga kreeklased selle vastu.

«Edaspidi rakendame mudelit, mille oleme ise endale seadnud,» ütles Erdoğan üksikasju täpsustamata.

Küpros on jagatud kaheks 1974. aastast, kui Türgi hõivas saarest kolmandiku vastuseks Kreeka sõjalise valitsuse toetatud võimupöördele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles