Venemaa ja Türgi loovad demilitariseeritud ala Idlibi piirile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa toetatud Süüria valitsusvägede rünnak Idlibi mässuliste asupaikadele.
Venemaa toetatud Süüria valitsusvägede rünnak Idlibi mässuliste asupaikadele. Foto: OMAR HAJ KADOUR / AFP/SCANPIX

Venemaa ja Türgi nõustusid looma 15. oktoobriks «demilitariseeritud tsooni» Süürias asuva Idlibi provintsi ümber, teatas Venemaa president Vladimir Putin esmaspäeval pärast kõnelusi Türgi riigipea Recep Tayyip Erdoğaniga Sotšis.

«Otsustasime luua relvastatud opositsiooni ja režiimi sõdurite kontaktjoonele 15-20 kilomeetri sügavuse demilitariseeritud tsooni selle aasta 15. oktoobriks,» ütles Putin.

Putini sõnul kaasneb demilitariseeritud tsooni loomisega kõigi äärmuslastest võitlejate, nende seas ka Al-Nusra Rinde liikmete lahkumine Idlibist.

Putin ja Erdoğan leppisid kokku ka raskerelvastuse, seal hulgas tankide ja raketisüsteemide tagasitõmbamises sellest tsoonist.

«Kontroll demilitariseeritud tsooni üle korraldatakse Türgi kontingendi mobiilsete patrullrühmade ja Vene sõjaväepolitsei koostöös,» lisas Vene president.

Aasta lõpuks tuleb taastada transpordiühendused Latakia ja Aleppo ning Latakia ja Hama vahel, ütles Putin.

Erdoğan märkis omakorda, et need meetmed «hoiavad ära humanitaarkriisi».

Vene kaitseminister Sergei Šoigu ütles pärast Putini ja Erdoğani kõnelusi, et memorandum Idlibi demilitariseeritud tsooni loomiseks lepitakse Süüriaga kokku lähitundidel. Ta välistas sõjalise operatsiooni Idlibis.

Süüria valitsusväed on viimastel nädalatel Venemaa toetusel koondunud Idlibi provintsi ümber. See on tekitanud kartused peatsest suurpealetungist opositsiooni viimase tugipunkti vallutamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles