Osseedi «sangar» lõi kättemaksuks Vene eliitmõrvarühma

Roman Anin
, Ajakirjanik, Novaja Gazeta, OCCRP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon.
Illustratsioon. Foto: Artur Kuus

Ma teadsin, et tegu on ebahariliku looga, kuid ei osanud arvata, kui veider see tegelikult on, enne kui kohtusin mehega, keda Venemaa korrakaitsejõud süüdistavad ühe kõige enam surma külvanud jõugu juhtimises riigi niigi rikkas kriminaalses ajaloos.

Aslan (Suur Vend) Gagijev vahistati Viinis rahvusvahelise tagaotsimisorderi alusel 2015. aasta jaanuaris. Hiljem vabastati ta küll kautsjoni alusel, kuid võitlus Venemaale väljaandmise vastu jätkus. Sealsete võimude sõnul on Gagijev tähtis tegija organiseeritud kuritegevuse maailmas, kes pani 2004. aastal kokku Perekonnana tuntud eliitmõrvarühma, kuhu kuulus üle 50 liikme.

«Selle kuritegeliku tegevuse tõttu tapeti Moskvas, Moskva ümbruses ja Põhja-Osseetia Alaania Vabariigis 60 inimest, nende seas korrakaitseametnikke, riigi- ja linnaametnikke, ärimehi ja teisi. 23 kuritegeliku ühenduse liikmele on määratud pikaajalised vanglakaristused, kaks neist eluaegsed,» kirjutas Venemaa juurdluskomitee Gagijevi väljaandmist puudutavas pressiteates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles