Soome lõimumine NATOga on suure hoo sisse saanud (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO lipp
NATO lipp Foto: Vadim Ghirda/AP/Scanpix

Läänemere julgeolekust rääkides tavatsetakse Eestis ikka küsida, millal Soome kavatseb NATOsse astuda ja kui seni on Soome neid mõtteid tõrjunud, siis praktilises plaanis on Soome lõimumine alliansiga päris suure hoo sisse saanud, vahendas esmaspäeval ETV välispoliitikasaade «Välisilm».

Kunagi oli Soome firmamärk erapooletus rahvusvahelistes suhetes, aga mitte enam. Järjest harvem kohtab Soome poliitikuid oma riigi kohta erapooletuse silti kasutamas ning järjest rohkem sõlmitakse kaitsekoostöölepinguid partneritega läänemaailmast.

Õige hoo on lepingute sõlmimine sisse saanud just viimase kahe aasta jooksul. Soome välispoliitika instituudi teaduri Matti Pesu sõnul ei tähenda see siiski, nagu hakkaks Soome nüüd NATOga ühinema, aga olulist pööret põhjanaabrite mõttemaailmas tähendab see kindlasti.

Põhjanaabrite mõtteviis on tasapisi muutunud juba sajandi esimesest kümnendist peale, tõelise hoo andis sellele sisse aga Venemaa tegevus Ukrainas 2014. aastal. Asi polnud ainult Soomes, vaid ka soomlaste Lääne partnerid ise avastasid alles sel ajal, et islamiterrorism pole sugugi ainus julgeolekuprobleem ning ka neile teistele probleemidele on vaja konstruktiivselt vastu astuda.

Suhtelisest tardumusest ärkasid üles kõigepealt NATO ja USA, seejärel ka Ühendkuningriik ja Saksamaa. Nõnda tekkisid uued julgeolekupoliitilised võimalused nii Soomele kui ka paljudele teistele Euroopa väiksematele riikidele.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles