Poola heideti ELi kohtute järelevalveorganite võrgust välja (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeeleavaldus kohtute reformi vastu Poola pealinnas Varssavis.
Meeeleavaldus kohtute reformi vastu Poola pealinnas Varssavis. Foto: JANEK SKARZYNSKI / AFP/Scanpix

Poola heideti eile kohtusüsteemi ebapiisava sõltumatuse tõttu välja Euroopa Liidu organist, mis esindab liikmesriikide kohtute järelevalveorganeid.

Euroopa Kohtute Nõukogude Võrgustik (ENCJ) teatas pärast kohtumist Rumeenia pealinnas Bukarestis, et peatas Poola riikliku kohtute järelevalvenõukogu (KRS) hääleõiguse ja heitis selle võrgustikust välja.

Poola liikmesuse peatamise poolt hääletas 100 kohtunikku, vastu oli kuus ja kaheksa jäi erapooletuks.

«Otsuseni viisid selle konkreetse juhtumi äärmuslikud asjaolud,» teatas ENCJ avalduses. «ENCJ liikmesuse tingimus on institutsioonide sõltumatus täidesaatvast ja seadusandlikust võimuharust ning see, et neil lasub lõplik vastutus kohtusüsteemi toetamisel iseseisvas õigusemõistmises.» 

Avalduses seisis, et ENCJ hakkas tundma muret, et hiljutiste reformide tulemusena Poolas ei täida KRS enam seda nõuet.

Võrgustik nimetas eilset väga kurvaks päevaks, sest KRS oli üks võrgustiku asutajaid.

«Liikmesriikidel on vabadus korraldada oma kohtusüsteemi oma äranägemise järgi, kuid on teatud miinimumstandardid, mida tuleb järgida,» teatas ENCJ.

KRSi president Leszek Mazur nimetas otsuse taga olnud arutluskäiku õigustamatuks.

«Me peame seda hääletust mitte hinnanguks meie tööle, vaid reformipaketile, mille võtsid vastu seadusandlik ja täidesaatev võimuharu,» ütles Mazur Bukarestis ajakirjanikele.

Poola paremkonservatiivse võimuerakonna Seadus ja Õiglus (PiS) valitsuse läbiviidud muudatuste järel valib edaspidi kohtunikke KRSi liikmete asemel parlament.

Tegemist on osaga laiemast kohtusüsteemi ümberkorraldamisest, mida Poola valitsus on põhjendanud vajadusega juurida välja korruptsioon ja kommunismiaegne pärand.

Kriitikute sõnul on allutavad muudatused kohtusüsteemi valitsusele ja ohustavad demokraatiat.

Euroopa Komisjon käivitas detsembris Poola suhtes ELi leppe 7. artikli seoses süstemaatiliste ähvardustega riigi kohtuvõimu iseseisvuse aadressil.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles