Suguelundite moonutamise operatsioon viis haiglasse 50 tüdrukut (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tüdrukute suguelundite moonutamine on levinud mitmetes Aafrika riikides.
Tüdrukute suguelundite moonutamine on levinud mitmetes Aafrika riikides. Foto: Caro / Trappe / Caro / Trappe / Scanpix

Ligi 50 Burkina Faso tüdrukut viibib pärast ebaõnnestunud suguelundite moonutamise operatsiooni haiglaravil.

Ebaõnnestunud ümberlõikamised leidsid aset septembri alguses Kaya piirkonnas, umbes 100 kilomeetrit riigi pealinnast põhjas. Noorim ohver oli 4-aastane ja paljude ohvrite seisund on raske.

Protseduuri läbiviimises süüdistatuna on vahistatud kaks 60-aastast naist ja mõne tüdruku vanemad. Süüdlasi võib oodata kuni 3-aastane vanglakaristus, sest tüdrukute suguelundite moonutamise operatsioon on Burkina Fasos alates 1996. aastast keelatud. 

Siiski on riigis ümberlõikamise protseduuri läbinud ligi kolmveerand tüdrukutest, kuid vaid üheksa protsenti neist pooldab suguelundite moonutamist.

Naiste väliste suguelundite osaline või täielik moonutamine kultuurilistel või mittemeditsiinilistel põhjustel, mida nimetatakse vahel ka naiste ümberlõikamiseks, on levinud komme rohkem kui 20 Aafrika riigis ning mõnes Lähis-Ida ja Aasia piirkonnas.

2016. aastal suri Sierra Leones ümberlõikamisel teismeline neiu ja naaberriigis Guineas kümneaastane tüdruk.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles