Soome välisministrit ähvardab umbusaldushääletus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Timo Soini.
Timo Soini. Foto: Vesa Moilanen / AP / Scanpix

Soome välisministril Timo Soinil võib seista parlamendis ees umbusaldushääletus, sest ta osales Kanadas mais toimunud töövisiidi ajal abordivastaste meeleavaldusel.

Õiguskantsler Tuomas Pöysti ütles teisipäeval 10-leheküljelises otsuses, et Soini osalemine 9. mail Ottawas toimunud meeleavaldusel March for Life on "problemaatiline", sest ta viibis linnas tööasjus ja seekaudu Soome riigi esindajana.

Minister oli Ottawas, et kohtuda Kanada välisministriga ning arutada Arktikat ümbritsevaid küsimusi.

"Välisminister Soini reisis esindajana riigist, mille seadusandlus lubab aborti ning mille välis- ja julgeolekupoliitika teeb tööd seksuaal- ja paljunemisõiguste edendamiseks," ütles õiguskantsler.

Pöysti tunnistas, et katoliiklasel ja abordi häälekal vastasel Soinil on õigus oma usulistele vaadetele, kuid siiski rõhutas, et ta oleks pidanud näitama välismaal viibides üles "vaoshoitust".

Ta rõhutas ka, et Soini ei rikkunud üritusel osalemisega seadust.

Otsuse peale esitasid neli opositsioonierakonda taotluse korraldada Soini umbusaldamise hääletus.

Hääletus võib toimuda juba neljapäeval, kuid selle täpne kuupäev pole teada.

Hääletus kukub ilmselt läbi, sest teisipäeval ütlesid kolm valitsuserakonda, et toetavad hääletusel Soinit.

Peaminister Juha Sipilä aga siiski rõhutas, et "ministrid peavad olema äärmiselt tähelepanelikud siis, kui osaletakse mõnedel üritustel eraisikutena, et Soome seisukohtadest ei tekiks mingit väärarusaama".

Õiguskantsleri otsus on "kaalukas asi ning võtan seda kõike tõsiselt ja õpin sellest", ütles Soini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles