Trump andis korralduse avaldada Vene-juurdluse dokumendid (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: NICHOLAS KAMM / AFP/Scanpix

Ühendriikide president Donald Trump ei näidanud mingit märki, et soovib tagasi võtta pretsedenditu käsu avaldada hulga dokumente ja sõnumeid, mis on seotud tema oma justiitsministeeriumi Venemaa-juurdlusega, vahendab CNN.

«Tahame läbipaistvust ja mida ma tahan on täielik läbipaistvus,» ütles Trump eile Ovaalkabinetis.

Käik, mis põhjustas uue mure luurematerjalide politiseerimise üle, suurendab tõenäoliselt ka pingeid presidendi ja luure-ning ametivõimude vahel. Viimased on saanud tihedaks Trumpi sõjakate Twitteri-säutsude sihtmärkideks.

«See on nõiajaht,» lisas Trump, kasutades oma salvavat viidet Vene-juurdlusele. «Tegu on õudse nõiajahiga ja see on kahjustab meie riiki ning asjad, mida viimase paari nädala jooksul vahetatud sõnumite kohta oleme teada saanud häbistavad meie riiki. Ma tahan läbipaistvust ja nii on ka kõigi ülejäänutega.»

Trump andis justiitsministeeriumile ja riikliku luure direktorile korralduse käivitada valitud dokumentide kohene avaldamine. Veelgi enam, tema korraldus hõlmas endas ka kõiki FBI raporteid välisluurega seotud intervjuude kohta.  

Kui temalt küsiti, kas ta plaanib avaldada ka teisi Vene-juurdlusega seotud dokumente, vastas ta, et: «Vaatame.»

Trumpi korraldus sai USA demokraatide laialdase kriitika osaliseks. «President ei tohiks avaldada salastatud dokumente, et õõnestada tema kampaania kohta käivitatud juurdlust, et poliitilistele vaenlastele kätte maksta,» ütles senati luurekomitee liige demokraat Mark Warner. «Eriti ei tohiks sinna hulka kuuluda dokumendid, mis võivad paljastada luureallikaid.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles