Berliin on Serbia ja Kosovo piirikorrektuuri osas skeptiline (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosovo Mitrovica piirkonna serblased meeleavaldusel.
Kosovo Mitrovica piirkonna serblased meeleavaldusel. Foto: VLADIMIR ZIVOJINOVIC / AFP / SCANPIX

Saksa valitsus on skeptiline piirimuudatuste kokkuleppe osas Kosovo-Serbia kõnelustel, sõnas Saksa välisminister Heiko Maas täna.

«On oht doominoefekti tekkimiseks,» ütles Saksa välisminister visiidil Albaanias. «Me oleme selles küsimuses skeptilised ja diskreetsed,» lisas Maas, ärgitades Kosovot ja Serbiat täpsustama probleemi ja seda lahendama nii, et ei kaasneks uusi küsimusi.

Kosovo president Hashim Thaçi tahab Euroopa Liidu vahendatud kõnelustel arutada piirikorrektuuri, millega Serbiale kuuluv Preševo org, kus elavad valdavalt albaanlased, läheks Kosovo kontrolli alla.

Mõned Kosovo ja Serbia ametnikud on maininud võimalikku vahetuskaupa - serblastest enamusega Kosovo Mitrovica piirkonda Preševo oru eest.

Kosovo parteid on võimalikku territooriumivahetust tauninud, pidades seda ohtlikuks ja vastuvõetamatuks, kirjutab uudisteagentuur Associated Press.

Albaanlaste enamusega Kosovo eraldus Serbiast 1999. aastal pärast verist konflikti ja piirkond kuulutas ennast 2008. aastal iseseisvaks. Kosovot tunnustab üle 110 ÜRO liikmesriigi, kuid mitte Belgrad.

Kosovo-Serbia kõnelused on kestnud seitse aastat. EL ei ole nõus kumbagi liikmeks võtma enne, kui omavahelised tülid on lahendatud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles