Kreekas arreteeriti migrante riiki toonud vabaühenduse juht

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud Lesbose sadamasse jõudmas.
Põgenikud Lesbose sadamasse jõudmas. Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS / REUTERS / SCANPIX

Kreekas võeti vahi alla migrantide ebaseaduslikult riiki toomises süüdistatud Kreeka vabaühenduse juht.

Vabaühenduse Emergency Response Centre International (ERCI) loonud Panos Moraitis oli kolm nädalat tagaotsitav ning andis ennast ise üles.

Augustis arreteeriti ERCI liige Nassos Karakitsos ja kaks vabatahtlikku - iirlane Sean Binder ja Süüria põgenik Sarah Mardini, keda ootab ees kohtuprotsess.

Politsei otsib organisatsiooniga seoses taga kokku 30 inimest. Korrakaitse eesmärk on ajada laiali Lesbose saarel tegutsev kriminaalne võrgustik. Lesbosel elab põgenikelaagrites umbes 11 000 migranti.

Politsei süüdistab ERCI liikmeid inimsmugeldajate otseses aitamises ning politseid uute põgenike saabumise kohta informeerimata jätmises.

Sarah Mardini ja tema õde Yusra sattusid meedia huviorbiiti 2015. aastal, kui nad hüppasid teel Türgist Kreekasse oma põgenikepaadist välja ja ujusid mitu tundi aluse kõrval, et päästa paadis olnud 18 inimest. ÜRO pagulasamet (UNHCR) valis 2017. aastal Yusra Mardini oma hea tahte saadikuks.

Lesbos on olnud Türgist Kreekasse suunduvatele põgenikele üheks peamiseks sihtkohaks alates rändekriisi puhkemisest 2015. aastal. Kriisi haripunktis saabus saarele keskmiselt 5000 migranti päevas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles