Jeemenis ähvardab näljahäda viit miljonit last

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeemenis ähvardab näljahäda viit miljonit last.
Jeemenis ähvardab näljahäda viit miljonit last. Foto: EPA / Scanpix

Jeemenis ähvardab näljahäda enam kui kaheksat miljonit inimest, kellest viis miljonit on lapsed, vahendasid Maailma Toiduprogramm (WFP) ja heategevusühendus Päästke Lapsed täna.

ÜRO toiduagentuur hoiatas, et üleüldise näljahäda ärahoidmiseks Jeemenis tuleb abiorganisatsioonidel otsekohe tegutsema asuda. Maailma Toiduprogramm (WFP) ütles, et näljahäda vältimiseks tuleb leida humanitaarabile ja kaubanduslikule toiduainete impordile uued riiki sisenemise teed.

Saudi Araabia toetatud Jeemeni valitsusväed on võtnud suuna Punase mere ääres asuvale sadamalinnale Hodeidale. ÜRO hoiatab, et suurem lahing linna pärast peataks toidu jagamise kaheksale miljonile jeemenlasele, nende hulgas viiele miljonile lapsele, kes sellest toidust sõltuvad. 

«Mis tahes katkestused sadamas asetaksid sadade tuhandete laste elu viivitamatult ohtu ja sunniks miljonid nälgima,» ütles heategevusühendus Päästke Lapsed.

Alatoitunud laps Jeemeni Hajjahi provintsi haiglas.
Alatoitunud laps Jeemeni Hajjahi provintsi haiglas. Foto: ESSA AHMED / AFP / Scanpix

Saudi Araabia ja selle liitlased süüdistavad huthisid relvade smugeldamises Iraanist läbi Hodeida ning kehtestas sadamalinnale osalise blokaadi. Huthid ja Iraan eitavad süüdistust.

Jeemenis puhkes kodusõda 2014. aastal, kui šiiamässulised huthid hõivasid pealinna Sanaa. Järgnevatel kuudel langes nende kätte suur osa riigi põhjaosast, sundides president Abedrabbo Mansour Hadit ja tema valitsust eksiili minema. Saudi Araabia ja tema liitlased sekkusid valitsuse poolel Jeemeni sõtta 2015. aasta märtsis.

Sestsaadik on sõjas hukkunud peaaegu 10 000 inimest.

Jeemeni rahukõnelused pidid jätkuma septembri algul, kuid mässulised olid esitanud osalemise tingimusena mitu nõudmist, mis jäid rahuldamata ja mistõttu ei lennanud huthide delegatsioon Genfi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles