Patiseis Rootsis võib viia uute valimisteni

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hääled on loetud, kuid Rootsi uue valitsuse asjus mingit selgust ei paista.
Hääled on loetud, kuid Rootsi uue valitsuse asjus mingit selgust ei paista. Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP/Scanpix

Rootsi parlamendivalimiste lõplik häältejaotus seab erakonnad lõhkise küna ette – parem- ega vasakliidul pole piisavalt hääli valitsuse moodustamiseks ning suurima noosi saanud Rootsi Demokraatidega liitu heitmise on kõik suuremad erakonnad välistanud.

Sotsiaaldemokraatide, Roheliste ja Vasakpartei valimisliit sai lõpliku häältelugemise järel kahe nädala eest toimunud valimistel 40,7 protsendi häältega 144 parlamendikohta, Moderaatide, Keskpartei, Kristlike Demokraatide ja Liberaalide paremtsentristlik liit 40,3 protsendi suuruse toetusega kõigest ühe koha vähem.

Kuigi parempopulistlike Rootsi Demokraatide häältesaak kujunes oodatust väiksemaks, on 17,5 protsenti ehk 62 parlamendikohta piisav, et napsata mõlemalt suurelt blokilt enamusvalitsuse tarvis vajalikud hääled ja jätta neile valik teha koostööd või tunnistada poliitilist patiseisu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles