May: London esitab Iiri piiri asjus peatselt uued ettepanekud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister Theresa May.
Briti peaminister Theresa May. Foto: Leonhard Foeger / Reuters/Scanpix

Briti valitsus esitab uued ettepanekud, kuidas lahendada kaubandust üle Iirimaa ja Põhja-Iiri piiri pärast Brexitit, ütles Briti peaminister Theresa May pärast seda, kui Euroopa Liidu liidrid lükkasid tagasi tema Brexiti-järgse kaubandussuhete kava.

Pärast kahte päeva Salzburgis toimunud kõnelusi ütles May, et esitab uued ettepanekud Iiri piiri asjus peatselt. London teeb tööd ka selleks, et läbi rääkida täielik lahkumisstrateegia 18. oktoobril toimuvaks ELi tippkohtumiseks, ütles ta.

«On võtmeküsimusi, mis peame lahendama... Mina usun, et leppe sõlmimise tahe on olemas,» ütles May.

Siiski rõhutas ta, et tema Brexiti-plaan on praegu laualolevatest ainus tõsine ja usutav plaan.

May ütles seda mõni minut pärast seda, kui Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk ütles, et May plaan lihtsalt ei toimi.

May sõnul tagab tema nn Chequersi plaan kaupade hõõrdumiseta liikumise üle piiride ning tagab, et Iirimaa ja Põhja-Iirimaa vahele ei tule niinimetatud kõva piiri.

Kava alusel jääks Ühendkuningriik ELi ühisturgu kaupade, aga mitte teenuste valdkonnas. ELi sõnul tähendab see sisuliselt liikmesuse kasu lõikamine sellega kaasnevate kohustusteta, mis on ELi teistele riikidele vastuvõetamatu.

Ühendkuningriik lahkub EList 2019. aasta märtsi lõpus ehk pisut rohkem kui kuue kuu pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles