Belgia juurdlus: Belgacomi serveritesse tungis USA huvides Briti luure

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luureagentuuri hallatav signaalluurekeskus GCHQ Bude
Luureagentuuri hallatav signaalluurekeskus GCHQ Bude Foto: SCANPIX

Belgia uurijate salastatud raportis kinnitatakse, et telekommunikatsioonifirma Belgacom serveritesse tungis USA huvides Briti luureteenistus, ütles ametnikust allikas neljapäeval.

Asi hakkas hargnema 2013. aastal endise USA luuretöötaja Edward Snowdeni paljastustest ja võib kahjustada suhteid liitlaste vahel.

Viis aastat kestnud uurimise tulemusi koondav raport on peaaegu valmis ja üle antud justiitsminister Koen Geensile, ütles juhtumiga seotud allikas AFP-le Belgia ajakirjanduse teateid kinnitades.

USA riikliku julgeolekuagentuuri NSA endise töötaja Snowdeni paljastused tõid muu hulgas päevavalgele NSA tiheda koostöö teiste agentuuride, seal hulgas elektroonilise luurega tegeleva Briti GCHQ-ga.

Belgia juurdlus keskendus GCHQ-le tänu Snowdeni dokumentidest leitud umbes 20 slaidile, mis paljastasid agentuuri häkkerite sihtmärke.

Nende hulgas oli ka Belgacomi üksus BICS, mis haldab Aafrika ja Lähis-Ida telefoni- ja andmeliiklust, aga pakub sideteenust ka Euroopa klientidele, kelle hulgas on Euroopa Liit.

Nüüd hakkab asja arutama Belgia riiklik julgeolekunõukogu, mille liikmete hulgas on peaminister, mitu ministrit ja muud kõrget ametnikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles