Bolton: USA astub uue küberstrateegiaga vastastele jõuliselt vastu

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA riikliku julgeoleku nõunik John Bolton teisipäeval Valges Majas.
USA riikliku julgeoleku nõunik John Bolton teisipäeval Valges Majas. Foto: AFP/SCANPIX

USA küber

USA on välja töötanud viimase 15 aasta esimese küberstrateegia, millega plaanib astuda jõuliselt vastu Hiina, Venemaa ja teiste riikide kübersõjale, ütles riikliku julgeoleku nõunik John Bolton neljapäeval.

Küberruumis senisest agressiivsemat lähenemist lubav küberstrateegia järgneb USA presidendi Donald Trumpi otsusele tühistada oma eelkäija Barack Obama reeglid, mis nõuavad igaks suuremahuliseks küberoperatsiooniks riigi juhtkonna luba.

"Meie käed ei ole sellisel määral seotud nagu Obama valitsuse ajal," lausus Bolton. "Iga riik, kes kasutab Ühendriikide vastu kübertegevust, peaks ootama...meie ründavaid ja kaitsvaid vastusamme."

Trumpi julgeolekunõuniku sõnul ei kavatse Washington reageerida igale küberrünnakule küberruumis.

Bolton nimetas peamiste ohtudena Hiinat, Iraani, Põhja-Koread ja Venemaad, öeldes, et "ameeriklasi ja meie liitlasi rünnatakse küberruumis iga päev".

Tema sõnul võtavad vaenulikud kübersissetungijad sihikule USA taristut, valitsusasutusi, firmasid ja valimisi.

Kurikuulsaim Ühendriikidele korraldatud küberrünnak on olnud Venemaa ulatuslik küber- ja desinformatsioonirünnakute kampaaniaga 2016. aasta presidendivalimiste eel eesmärgiga kahjustada demokraatide kandidaati Hillary Clintonit ja aidata vabariiklast Trumpi.

USA kaitseministeeriumi teatel asub riik enda kaitsmiseks tugevdama võrke ja tõhustama küberjulgeolekut.

Pentagoni teatel on uue strateegia keskmes rünnakute "tõrjumine, häirimine, nõrgestamine ja heidutamine", kuid selles on ka palju enamat.

Rahandusminister Steven Mnuchin ütles, et rahandusministeerium "on kasutanud oma kübersanktsioone hinna tõstmiseks Venemaale, Põhja-Koreale ja Iraanile nende käitumise eest".

Sisejulgeolekuminister Kirstjen Nielsen ütles, et ministeerium kavatseb töötada "elektroonilise jälgimise ja arvutikuritegude seaduste uuendamise nimel, et pidada sammu kiiresti muutuva keskkonnaga".

"Piiriülesed kuritegelikud rühmitused kasutavad üha keerukamaid digitaalseid tööriistu ja tehnikaid," sõnas ta.

USA välisministeerium aga kavatseb keskenduda "küberruumi vastastikku seotud olemuse tõttu" jõupingutuste suurendamisele internetijulgeoleku ülesehitamiseks liitlasriikides.

"Kui meie partnerid tõhustavad oma küberjulgeolekupraktikaid, muudab see teised riigid, teiste seas Ühendriigid, turvalisemaks ja vastupidavamaks küberohtudele," teatas välisametkond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles