Puerto Rico kuberner: reaktsiooni orkaanile pärssis USA kolonialism

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puerto Rico kuberner Ricardo Rosselló.
Puerto Rico kuberner Ricardo Rosselló. Foto: Reuters/ScanPix

Puerto Rico USA orkaan

Puerto Rico kuberner süüdistas aasta pärast ligi 3000 inimelu nõudnud orkaan Maria hävitustööd USA territooriumil keskvalitsuse käpardlikus reaktsioonis katastroofile Ühendriikide kolonialismi.

"Puerto Rico on koloniaalterritoorium" ja selles peitub "olemuslik raskus", ütles Ricardo Rosselló neljapäeval usutluses kohalikule raadiojaamale WKAQ 580.

Puertoriikolased on USA kodanikud, kuid kuna saar on Ühendriikide territoorium, mitte osariik, ei saa nad hääletada riigi valimistel ning neid esindab kongressis vaid üks hääleõiguseta esindaja.

Rosselló kurtis ka ülearuse bürokraatia üle läbikäimises Ühendriikide riikliku kriisiametiga (FEMA) ja ütles, et paar päeva pärast orkaani laastamistööd saarele saadetud armee insenerikorpuse tegevus "oli ebapiisav" ja polnud kantud pakilisusetundest.

Puerto Rico kuberner võrdles keskvalitsuse viivitustest saadetud reaktsiooni orkaan Mariale föderaalvalitsuse palju kiirema reaktsiooniga Texase ja Florida osariikides, mida tabasid paar nädalat enne Mariat orkaanid Harvey ja Irma.

"Miks on siin täiendavad bürokraatlikud protsessid neile, mis olid Florida ja Texase puhul?" küsis Rosselló. "Ning kui Katrina saabus, miks katsid nad siis 100 protsendi ulatuses hädaabitööde kulud ja ei teinud sama Puerto Rico puhul?" küsis ta 2005. aastal New Orleansi osariiki tabanud orkaanile viidates.

Neljanda kategooria orkaan Maria hävitas Puerto Rico elektivõrgu, jättes saare nädalateks elektrita, ning halvas selle tervishoiusüsteemi.

Kohalik valitsus kuulutas orkaaniohvrite mälestuseks neljapäeval välja leinapäeva.

Sõltumatud uurijad avaldasid augustis raporti, mille andmeil hukkus mullu Puerto Ricot tabanud orkaani Maria tagajärjel saarel 2975 inimest. Varasemail andmeil oli neid 64.

President Donald Trump aga teatas 13. septembril, et nii suur hukkunute arv on Demokraatliku Partei katse jätta ta võimalikult halba valgusesse.

USA inkorporeeris umbes 1600 kilomeetrit Florida osariigist kagus asuva Puerto Rico 1899. aastal Hispaaniaga peetud sõja järel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles