California restoranid lõpetavad klientidele plastikkõrte jagamise

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA California osariigi kuberner Jerry Brown.
USA California osariigi kuberner Jerry Brown. Foto: AP/Scanpix

USA

California kuberner Jerry Brown jõustas neljapäeval seaduse, millega USA osariigi restoranid lõpetavad peagi plastikkõrte jagamise klientidele, kui nad neid just spetsiaalselt ei küsi.

Brown avaldas lootust, et järgmisel aastal jõustuv seadus, mis on esimene omataoline Ühendriikides, kannustab inimesi "peatuma ja mõtlema" alternatiivile enne kõrre tellimist.

"See on väike samm panna plastikkõrt sooviv klient seda küsima," ütles kuberner avalduses. "Aga üks on selge - me peame leidma viise ühekordsete plastikttoodete kasutamist vähendada ja viimaks lõpetada." 

Liberaal Brown on muutunud üheks USA peamiseks eestkõnelejaks võitluses kliimamuutuste vastu.

Restorane, mis seadust ei täida, ähvardab esialgu kaks hoiatust ja seejärel maksimaalselt 300 dollari suurune trahv aastas.

Brown hoiatas, et kõigis vormides plastik "lämmatab meie planeeti", ja viitas igal aastal merre heidetava plastiku tohutule kogusele.

"Plastik on aidanud meie ühiskonnas innovatsiooni edasi viia, kuid meie armumine ühekordselt kasutatavasse mugavusse on viinud katastroofiliste tagajärgedeni," sõnas kuberner.

California samm langeb ajale, kui üle kogu maailma on suurenemas teadlikkus plastikureostuse ulatusest.

Euroopa Komisjon tegi mais ettepaneku keelustada Euroopa Liidus 2025. aastaks ühekordsete plastiktoodete kasutamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles